O zraněného psa Maxe se hlásí stovka zájemců

Zbitý ovčák Max to nevzdal. Po brutálním napadení majitelem nabírá síly a zotavuje se.

Osmiletý belgický ovčák jde pomalým vrávoravým krokem po trávě. Když u patníku neohrabaně zvedne nohu, Helena Ryplová se rozzáří. Max totiž po několika ranách kladivem do hlavy doslova vstal z mrtvých.

„Už sám žere i čurá. Má ještě problémy s motorikou, nedávno ještě padal na stranu, ale je úžasný. Nevzdal to. Začíná mít normální reakce, například si hlídá kotec, což je dobré znamení,“ říká s úlevou jeho opatrovatelka, veterinární technička Ryplová.

Lidé se ptají, jak mu je

Max, kterého 31. května přivezli strážníci s těžce poraněnou hlavou do psího útulku v Troji, se překvapivě dobře zotavuje.

„Jako by nějak cítil, že s ním dýchají stovky lidí. Takový zájem jsme ještě nezažili,“ podivuje se šéf útulku Václav Steinbauer a ukáže na tlustý fascikl s bezmála čtyřmi stovkami dopisů a vytištěných e-mailů.

Lidé se v nich ptají na Maxovo zdraví, děkují pracovníkům útulku za péči o psa a někteří v obálce posílají i peníze.

Zlomená lebeční kost

Na černého dlouhosrstého psa brutálně zaútočil jeho majitel. V místech svého zaměstnání ve Vysočanech mu zasadil čtyři nebo pět ran kladivem do hlavy. Strážníci zvíře přivezli do útulku v těžkém šoku a téměř v bezvědomí.

„Zjistili jsme u něj i zlomeninu lebeční kosti, částečně vtlačenou do hlavy. Jsem zvyklý na ledacos, ale tohle vypadalo vážně moc zle,“ líčí první setkání s Maxem veterinář Jiří Sobek.

Vyhráno pes ale ještě nemá. Mohou se objevit komplikace, zřejmě také epileptické záchvaty, v důsledku poškozeného mozku by mohl být i agresivní. I tak se prý o něj už teď hlásí kolem stovky zájemců. „Všichni chceme věřit v tu lepší perspektivu. Že bude úplně v pořádku,“ shodují se pracovníci útulku.

Útočil v amoku?

Městská veterinární správa už podala návrh na zvláštní opatření, aby mohl být Max daný do náhradní péče.

„Rozhodne příslušný úřad městské části, ale podle mého názoru by se pes majiteli vracet neměl,“ míní inspektorka veterinární správy Iva Boučková.

Třiapadesátiletý muž, který pracuje jako hlídač, ale možná zůstane bez trestu. Je na pozorování v bohnické psychiatrické léčebně a podle důvěryhodného zdroje nelze vyloučit, že u něj vyvolala náhlý amok duševní choroba. Jeho přítelkyně i známí tvrdí, že se o psa předtím dobře staral.

Pachateli hrozí za týrání zvířete až dva roky vězení, při trvalých následcích či smrti může dostat až tři roky.

„Muže jsme už vyslechli, ale s ohledem na vyšetřování zatím podrobnosti nemůžeme sdělit. Pro posouzení viny bude rozhodující vyjádření lékařů,“ podotýká policejní mluvčí Eva Miklíková.