Obavy na stavebním trhu rostou hlavně v oblasti inženýrských staveb

Zatímco rok 2011 by mohl být podle ředitelů stavebních společností mírně lepší, než se očekávalo, ve výhledu na příští rok zcela znatelně rostou obavy. Krize, zdá se, bude pokračovat i v roce 2012. Podle nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví 07/2011, kterou již pátým rokem vydávají společnosti CEEC Research a KPMG ČR, se na tom shodují všechny stavební společnosti.

#####Pokles trhu bude pokračovat i v roce 2012

Výhled na rok 2012 se konzistentně zhoršuje. Aktuální výsledky výzkumu ukazují na další pokračování poklesu sektoru, a to o 2,4 procenta, přitom ještě v lednu tohoto roku ředitelé očekávali v roce 2012 mírný růst trhu (o 1,6 %). ,,Pro příští rok bude kritická důvěra soukromých investorů ve vývoj naší i světové ekonomiky, udržení a navýšení státní podpory pro zateplování, ale zejména je potřebné přehodnocení státní politiky investic do výstavby silnic a dálnic. Dosavadní přístup vede k dalšímu propadu a pokračující krizi ve stavebnictví pro rok 2012,“ hodnotí Ivan Kunst, ředitel firmy Harsco.

,,Předpokládám, že v soukromém sektoru potrvá ještě nějakou dobu silný tlak na snížení stavebních cen. Developeři budou muset ještě tímto způsobem kompenzovat snížení hladiny prodejních cen bytů a vysoké ceny pozemků, které byly nakoupeny na vrcholu trhu,‘‘ komentuje Omar Koleilat, CEO Crestyl. Pro srovnání: výsledky obdobného výzkumu realizovaného na Slovensku v květnu 2011 ukazují na stabilizaci tamního stavebnictví už v letošním roce, v roce 2012 by již mohlo na Slovensku dojít k návratu růstu.

#####Soukromé projekty státní zakázky nenahradí

Jako příčinu pokračování špatného vývoje českého stavebního trhu uvádějí ředitelé stavebních společností úbytek projektů, a tím i menší objem budoucí práce pro stavební společnosti. ,,V delším časovém horizontu se bude spíše jednat o stagnaci nebo další pokles stavebního trhu ČR. V oblasti privátního sektoru nebyla zaznamenána vyšší aktivita, která by doplnila úbytky objemů zakázek z veřejných rozpočtů. Vyskytují se pouze individuální projekty bonitních developerů a investorů ze sektoru energetiky a průmyslu,“ komentuje Pavel Pilát, generální ředitel Metrostavu. S očekávaným lepším vývojem stavebnictví v tomto roce oproti předchozím predikcím stavební firmy zlepšují i výhled svých tržeb za letošní rok. Pro rok 2012 však zcela nově uvádějí, že ještě nedojde ke stabilizaci a pokles tržeb bude pokračovat.