Obchodní dům Kotva prochází náročnou rekonstrukcí

Tradiční nákupní místo v centru Prahy – obchodní dům Kotva – má svou historii a bohatou tradici. Postupem času však přestával plnit standardy současných nákupních center a bylo nutné přistoupit k revitalizaci obchodních ploch. V současné době prochází OD Kotva kompletní modernizací od celkové image až po jedinečný koncept otevřených nákupních prostor.

Revitalizace má za cíl obchodní dům nejen oživit, ale také vyzdvihnout některé jeho architektonické a funkční jedinečnosti. Navrhované úpravy očistí budovu od všech neestetických příkras a přívlastků, která za ta léta získala. Jedním z nejpodstatnějších a nejdůležitějších předpokladů návrhu rekonstrukce bylo zachování provozu objektu. Rekonstrukce začala v loňském roce, konkrétně ve třetím patře. Teď se posunula do části prvního a do druhého patra. Postupně se budou modernizovat všechna patra včetně přízemí a fasády celé budovy. „Současná rekonstrukce obchodního domu není zase až tak radikální, děláme kosmetické úpravy, měníme podlahové krytiny a osvětlení, výměny se dočkají také slaboproudé i silnoproudé rozvody či vzduchotechnika,“ popisuje Jaroslav Petrů, ředitel společnosti Markland Kotva, které obchodní dům patří.

#####Rekonstrukcí projdou všechna podlaží i fasáda

Modernizace OD Kotva začala minulý rok rekonstrukcí části prvního patra a třetího patra, tento rok se pokračuje v druhé části prvního patra a ve druhém patře. „Na příští rok plánujeme přestavbu přízemí a čtvrtého patra. V mezičase na přelomu letošního a příštího roku proběhne rekonstrukce pátého a šestého patra, kde jsou kanceláře a restaurace,“ pokračuje Jaroslav Petrů. Na rok 2011 se pak plánuje rekonstrukce exteriéru, tedy fasády a venkovní dlažby. Celková plánovaná výše investice se podle Jaroslava Petrů nedá momentálně odhadnout, navíc investor ji nebude zveřejňovat. „Pokud jde o úpravy exteriéru budovy, chystáme se vyčistit hliníkové fasádní panely a případně vyměnit poškozená okna,“ doplňuje Jaroslav Petrů s tím, že všechny práce probíhají za plného provozu všech obchodů, které se pouze na dobu nezbytně nutnou přesunou do jiných částí obchodního domu.

#####U Kotvy bude nový park