OBRAZEM: Průzkumník i ničitel tanků. EBRC Jaguar má být postrachem nepřítele na bitevním poli

EBRC Jaguar

EBRC Jaguar Zdroj: Nexter

Obojživelný obrněný transportér LAV-25.
Bradley Fighting Vehicle.
VAB Mephisto odpaluje protitankovou řízenou střelu HOT.
ERC 90 Sagaie
Vozidla AMX-10 RC
8
Fotogalerie
Společnost Nexter představila prototyp nového obrněného vozidla značky Jaguar. To je navrženo tak, aby díky své rychlosti mohlo plnit roli průzkumného vozidla i zaútočit na nepřátelské jednotky.

Francouzský dodavatel vojenských technologií Nexter před začátkem veletrhu vojenských technologií June Eurosatory 2018 představil veřejnosti prototyp nového obrněného vozidla Jaguar.

Je navržené tak, že může plnit roli průzkumného vozidla a zároveň být úspěšným lovcem tanků. Jaguar je přitom vyzbrojený více než obrněná vozidla Bradley Fighting Vehicle americké armády.

EBRC Jaguar (podle francouzského Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat) je šestikolové obrněné vozidlo, které by mělo nahradit hned tři různá bojová vozidla, která jsou momentálně ve výzbroji francouzské armády.

Zvládne úkoly pro průzkumná vozidla AMX-10RC se 105mm kanónem, průzkumná vozidla ERC 90 Sagaie, a také pro stíhače tanků VAB Mephisto vyzbrojeného protitankovými řízenými střelami HOT.

Všechna tři zmíněná francouzská bojová vozidla jsou stará přes 30 let a jejich výzbroj a vybavení už dost zastaraly. 105mm kanón obrněnce AMX-10RC neprostřelí přední pancíř moderních tanků a stejně tak rakety HOT by proti novým tankům nejspíš nijak zvlášť neuspěly.


Celý článek si můžete přečíst na webu vtm.zive.cz >>>