Slovenská armáda dostane houfnice za miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: auto.cz

Slovenská vláda dnes schválila návrh na nákup samohybných houfnic domácí produkce pro slovenskou armádu. Hodnota zakázky podle ministerstva obrany dosáhne včetně munice či náhradních dílů maximálně 175 milionů eur (4,5 miliardy korun).

Armáda dostane 25 modernizovaných houfnic Zuzana 2, které vyrábí slovenská státní firma Konštrukta-Defence. Dělostřelecký zbraňový systém je postaven na podvozku Tatra a je plně způsobilý k použití v rámci operací NATO, jehož členem je i Slovensko.

Ministr obrany Peter Gajdoš novinářům řekl, že dodávky houfnic začnou již letos a ukončeny budou v roce 2022. Proti předchozí verzi mají houfnice Zuzana 2 například delší dostřel, lepší přesnost střelby, protiminovou ochranu podvozku a zvýšenou balistickou ochranu posádky.

"Na základě hodnocení týmu NATO realizujeme jejich doporučení a požadavek na zajištění závazku vybudovat těžkou mechanizovanou brigádu. Takovýmto způsobem se zajistí palební síla brigády," řekl Gajdoš k nákupu houfnic.

Od zakázky, která zahrnuje i výcvik, náhradní díly a munici, si úřad slibuje také podporu domácího průmyslu. Slovenské ozbrojené síly vlastní 16 houfnic Zuzana staršího typu.

Slovensko dříve zahájilo rozsáhlou modernizaci zastaralé techniky svých ozbrojených sil. Bratislava již zakoupila dopravní letouny a víceúčelové vrtulníky a připravuje nákup obrněných vozidel či modernizaci stíhacího letectva. Obstarání obrněnců podle médií a opozice provází netransparentní postup ze strany ministerstva obrany, projekt prověřuje slovenská policie.

Bratislava se už dříve zavázala, že bude postupně zvyšovat výdaje na armádu. V této oblasti země dlouhodobě neplní závazky, které vyplývají z členství v NATO a podle kterých má členský stát vynakládat na obranu dvě procenta svého hrubého domácího produktu.