OBRAZEM: Pustý Detroit. Jak vypadá město pět let po největším krachu v historii USA

Bankrot města byl vyhlášen 18. července 2013. "Je to těžký krok, ale jediná schůdná cesta, jak vyřešit problém, který nás trápil šedesát let," konstatoval guvernér Michiganu Rick Snyder.

Bankrot města byl vyhlášen 18. července 2013. "Je to těžký krok, ale jediná schůdná cesta, jak vyřešit problém, který nás trápil šedesát let," konstatoval guvernér Michiganu Rick Snyder. Zdroj: Profimedia

Žádost o bankrotovou ochranu podal krizový finanční manažer Detroitu Kevyn Orr, jehož správcem města už dříve určil stát.
Podle soudních dokumentů jde o největší městský bankrot v dějinách Spojených států.
Předpokládaný dluh krachujícího města byl 18,5 miliard dolarů.
Důvodem krachu bylo, že šest let po sobě překračovaly výdaje města jeho příjmy.
Guvernér státu Michigan Rick Snyder v soudních dokumentech uvedl, že vyhověl žádosti krizové manažera podat návrh na konkurz v rámci kapitoly devět tamního úpadkového zákona. "Je jasné, že finanční potíže Detroitu se bez tohoto kroku nedají řešit," řekl tehdy Snyder.
21
Fotogalerie

Detroit, svého času jedno z nejlidnatějších měst USA ležící ve státě Michigan, je někdejší chloubou amerického automobilového průmyslu. Před pěti lety, 18. července 2013, vyhlásil bankrot s dluhem 18,5 miliard dolarů (410,3 miliard korun) kvůli neschopnosti splácet své pohledávky. Doposud jde o největší krach města v historii USA. Prohlédněte si fotogalerii zpustlých a rozpadlých budov kostelů, nemocnic, škol nebo knihoven, které už však svým účelům neslouží.

Detroit se potýká s problémy dlouhá léta. Řadí se mezi místa s nejvyšší zločinností ve Spojených státech a ačkoli se v posledních letech situace zlepšuje, stále je považován za nejnebezpečnější město USA.

Míra nezaměstnanosti k březnu 2018 činila 8,7 procenta, nicméně v předešlých letech se dlouhodobě se pohybovala okolo 20 procent. Městu navíc výrazně ubývá obyvatel. V době rozkvětu, roku 1950, mělo přes 1,8 milionu lidí. Loni byl jejich počet odhadován na 673 tisíc, z nichž byla v roce 2016 více než třetina na hranici chudoby.

Detroit je však významný díky automobilovému průmyslu. Je domovem pro tři výrobce aut: Ford, Chrysler a General Motors – a právem si tak vysloužil přezdívku Motown. 

Zkrachovalé město získalo více než 250 milionů dolarů jako federální podporu, kterou použilo k odstranění části opuštěných budov. Od roku 2014 bylo srovnáno se zemí zhruba 14 tisíc nevyužívaných domů a tisíce dalších bylo zrekonstruováno, píše server CNN.

V roce 2013 zveřejnil realitní server Realtor seznam 47 budov, které lze v Detroitu koupit pod 500 dolarů. Pět nemovitostí bylo k prodeji za dolar a několik za částku mezi 50 a 80 dolary.