Věřitelé dávají od Říma ruce pryč. Šance na italský bankrot je jedna ku deseti

Sestavením italské úřednické vlády byl pověřen ekonom Carlo Cottarelli

Sestavením italské úřednické vlády byl pověřen ekonom Carlo Cottarelli Zdroj: Reuters

Politický chaos v Itálii přerůstá ve finanční krizi. Věřitelé Říma totiž po neúspěšném pokusu o sestavení nové vlády dali od Apeninského poloostrova ruce pryč. Itálii tak ze dne na den vyschl přísun levných peněz a skloňovat se začíná i obávaný termín bankrot. Pravděpodobnost pádu Itálie je podle odhadů analytiků zhruba jedna ku deseti.  

Itálie se dostala po bok velmi rizikových rozvíjejících se zemí jako Brazílie či Turecko,“ říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Z dostupných informací o vývoji cen italských vládních dluhopisů podle něho vyplývá devítiprocentní riziko bankrotu státní kasy. Zatímco ještě před víkendem si mohl Řím půjčit na rok zcela zadarmo, nyní už finančníci žádají úrok přes jedno procento, tedy nejvíce od září roku 2013. Obdobně drasticky zdražila i desetiletá půjčka, která tak vyjde Itálii desetkrát dráže než Německo: na tři procenta úroku ročně.

„Itálie nemá stabilní vládu a strany, které mají většinovou podporu, jsou připraveny navyšovat vládní výdaje. Itálii navíc chybí jasný plán, jak chce svůj dluh splácet,“ říká ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Investorům tak dochází s úvěrováním Itálie trpělivost. 

Přístup k levným penězům na finančních trzích je pro římský kabinet klíčový. Země má totiž v poměru k velikosti ekonomiky druhý nejvyšší dluh z unijních ekonomik, a to po Řecku, které je ale doposud stále napojeno na finanční kapačky Evropské unie i Mezinárodního měnového fondu. Italský vládní dluhopisItalský vládní dluhopis|E15

Odborníci varují, že Itálie se může stát předehrou pro další vlnu dluhové krize v Evropě. „Taková situace hrozí, pokud by úroky požadované investory dále rostly,“ dodává Křeček. Jiskra paniky by totiž mohla snadno přeskočit na španělskou půdu. Se stabilitou vlády se totiž potýká i Madrid. „Výsledkem by byla hluboká krize napříč unií spojená se zdražením financování pro všechny země,“ říká Křeček.

Úprk investorů by se podle ekonomů odrazil i v pádu jednotné společné měny. Euro už trpí nyní, jen za poslední týden oproti dolaru oslabilo o dvě a půl procenta, a je tak vůči americké měně v nejhorší kondici od loňského července.