OBRAZEM: Státy se dvěma hlavními městy. Kanadský urbanista mezi ně řadí i Česko

Brno, kde sídlí některé soudní instituce České republiky.

Brno, kde sídlí některé soudní instituce České republiky. Zdroj: Shutterstock

Valparaíso je město ve státě Chile. Jde o hlavní město regionu Valparaíso a jeden z největších a nejdůležitějších přístavů v zemi. Valparaíso se nachází v centrálním Chile, 120 kilometrů severozápadně od hlavního města Santiaga. Ačkoliv hlavním městem země je Santiago de Chile, Národní kongres sídlí zde.
Santiago de Chile je hlavní město státu Chile. Leží ve střední části země na úpatí And 90 km od pobřeží Tichého oceánu. I s aglomerací má přes 5 milionů obyvatel.
Porto-Novo leží na břehu zátoky Guinejského zálivu. Ačkoliv jde o hlavní město, je druhé největší v zemi. Větší a politicky i kulturně významnější je Cotonou, kde také sídlí vláda Beninu.
Cotonou je největší město a ekonomicky nejvýznamnější město v Beninu. Jedná se o nejdůležitější přístav země.
La Paz je administrativní město Bolívie, sídlo bolivijské vlády a hlavní město departementu La Paz.
19
Fotogalerie

Praha a taky Brno jsou podle interpretace Davida Gordona, profesora urbanismu z Queen's University v Kingstonu v kanadském Ontariu, obě svým způsobem hlavními městy České republiky. Gordonova kniha s názvem Plánování hlavních měst ve 20. století mezi dalších několik metropolí světa se sídlem některé základní správní instituce státu řadí také Brno. Důvod? V Brně totiž zasedá Nejvyšší správní soud a Ústavní soud. Podívejte se v galerii jaké další vybrané země světa a proč mají dvě nebo i více hlavních měst.