OC Nový Smíchov prošlo renovací za 150 milionů korun

Pražské Obchodní centrum Nový Smíchov prošlo od letošního ledna do září renovací za 150 milionů korun. Dočkalo se mimo jiné rozšíření prostoru či více zeleně, oznámili zástupci správce centra firmy Ségécé Česká republika. Centrum, které bylo jedním z prvních v Česku, v příštím týdnu oslaví deset let existence.

Obchodní centrum Nový Smíchov bylo otevřeno 26. září 2001 na místě bývalé Ringhofferovy továrny, pozdější ČKD, v lokalitě Anděl na pražském Smíchově. Centrum má v současnosti 60 000 čtverečních metrů pronajímatelné plochy. Disponuje 160 obchody a 25 restauracemi. Denně jej v průměru navštíví 50 tisíc lidí.

Nákupní centra jsou fenoménem tuzemského obchodu od konce 90. let minulého století. V polovině loňského roku v Česku podle údajů společnosti Incoma GfK fungovaly už zhruba tři stovky nákupních center různých velikostí. V posledních letech ale nákupní centra zažívají horší časy, jelikož zhruba třetina jejich návštěvníků v době hospodářské krize snížila útraty. Některým obchodním komplexům už předloni podle údajů DTZ klesl obrat až o 30 procent. Snížila se i jejich průměrná návštěvnost.