Okénko Ivy Macků: Příjemné nákupy s Černým Petrem

Konkurence prodejen v hlavním městě je veliká. Zákazníky proto lákají nejen na levné nákupy, ale slibují i ochotný personál a příjemné prostředí.

Sotva sem však vkročíte, někdo se odlepí od země. Vzápětí v zádech ucítíte zkoumavý pohled, který vás doprovází od regálu k regálu a registruje každý váš pohyb.

Věrný nohsled si, alespoň podle vlastního mínění, počíná nenápadně. Když se s ním střetnete pohledem, prudce otočí hlavu jinam a předstírá, že zkoumá etikety na lahvičkách šamponů.

Mám sto chutí na tohoto chlapíka s kamenným obličejem vybafnout za rohem a obrátit kapsy naruby. Jenže nerada někoho přivádím do rozpaků. A koneckonců je to jeho práce, takže příjemné nákupy vždycky nějak přetrpím (mám přece čisté svědomí).

Prodejny si tyto osoby najímají, aby dávaly pozor, zdali nakupující nekradou. Stejně jako ve Formanově filmu Černý Petr jsou do role hlídače obsazováni chlapci a chlapi, u kterých se snaha dopadnout pachatele mísí se sociální nemotorností.

Možná se ale pletu, když si myslím, že tito šerifové nechytnou nikoho, a navíc je jejich pátravý pohled zákazníkům nepříjemný. Třeba obchodům ušetří hodně peněz.