Oko na obloze SkEye má neuvěřitelný přehled o dění na zemi

Oko na obloze SkEye má neuvěřitelný přehled o dění na zemi

Oko na obloze SkEye má neuvěřitelný přehled o dění na zemi Zdroj: VTM.cz

Revoluční systém SkEye WAPS na obloze zajistí přehled o situaci v terénu o rozloze 80 kilometrů čtverečních. Jeho součástí je i plně programovatelný výstražný systém a další vychytávky.

 

Moderní konflikty a bezpečnostní operace životně závisejí na informacích. Ty je možné shánět různým způsobem, ale mezi stěžejní zdroje stále patří letecký průzkum.

Jeden z největších izraelských výrobců elektronických obranných systémů a pokročilých zbraní Elbit Systems se tam poprvé veřejnosti představí s revolučním systémem SkEye Wide-Area Persistent Surveillance (SkEye WAPS). Toto Oko na obloze zajistí přehled o situaci v terénu o rozloze 80 kilometrů čtverečních.

SkEye WAPS permanentně sleduje a nahrává na video území, jehož rozloha je větší než kdy předtím. Nabízí kompletní snímky ve vysokém rozlišení i přenos kvalitního videa v reálném čase.

Pozoruhodná je i funkce „návratu v čase“, kdy si uživatel může vrátit video celé snímané oblasti a přehrát si děje, k nimž na daném území došlo v dohledné minulosti. Operátoři si mohou SkEye zaostřit na dílčí oblast, aniž by přitom přišli o záznam dat z celého sledovaného území. Ten probíhá dál a data jsou zaznamenávána v reálném čase a také ihned analyzována.

Součástí SkEye WAPS je i plně programovatelný výstražný systém, který lze nastavit tak, aby operátory upozornil na definované či neobvyklé události. Díky tomu může Oko na obloze v případě potřeby zajišťovat trvalé automatické sledování zájmového území.

Srdcem celého systému SkEye WAPS je zařízení instalované na letounu. Jeho součástí je senzorová jednotka společně s jednotkou pro pokročilé zpracování obrazu, paměťovou jednotkou s velkou kapacitou, a také s aplikacemi pro analýzu dat. Zařízení na letounu je spojeno výkonným datovým spojením s pevným nebo mobilním kontrolním centrem SkEye Control and Management Center (SCMC).

Systém SkEye WAPS je možné instalovat na lehké pilotované letouny anebo na velké drony. I když je zatím pro veřejnost do značné míry neznámé, vojáci ho ve skutečnosti už nějakou dobu používají.

Technologie SkEye WAPS byla ušita na míru silovým složkám. Mohla by se dobře uplatnit v mezinárodních vojenských operacích, při přírodních i humanitárních katastrofách, v boji proti terorismu i v akcích proti organizovanému zločinu.