Oranžerií na Sychrově zavoní čokoláda

Do nově opravené oranžerie se o víkendu nastěhují milovníci čokolády. Tekuté, bonbonové i tabulkové.

Pískovcová oranžerie v anglické zahradě sychrovského zámku po více než sto letech rozkvetla. Zve návštěvníky do míst, kde mezi květinami odpočíval císař Ferdinand Dobrotivý a ze kterých tryskal ohňostroj pro mocnáře Františka Josefa I.
Teď v ní poteče sladká čokoláda. O víkendu se tam totiž lidé dozvědí o její historii, výrobě i blahodárných účincích.
„Půjdeme časem, uděláme malou zastávku v době Rohanů, kdy bylo popíjení čokolády výsadou pouze bohaté šlechty,“ popisuje organizátor přednášky a výrobce Královské čokolády Pavel Přebinda. Po půlhodině povídání by měli lidé odejít s představou, jak vypadá a chutná dobrá čokoláda, okusí ji v tekuté podobě a mohou si odnést vzorek.
„Dvoukřídlá budova se sloupy sloužila jako květinová galerie a letohrádek. První zmínky o ní jsou už z roku 1831. Do dnešní podoby ji přestavěl kníže Kamil Rohan. Po jeho smrti ale chátrala a na konci devatenáctého století ji dokonce chtěli zbourat,“ popisuje ředitel zámku Miloš Kadlec.
V polovině osmnáctého století se jí ale Rohanové pyšnili. Dobové prameny líčí například návštěvu císaře Ferdinanda Dobrotivého. Ten navštívil Sychrov v srpnu 1853 a podnikl spolu s kněžnou Adelheid Rohanovou náročnou procházku zámeckým parkem, nakoukl i do deseti jeho skleníků. V oranžerii pak relaxoval. Uchvátila ho „líbezná stavba, zpola v gotickém a zpola švýcarském stylu, důmyslně obepnutá prérijními růžemi“.

Čokoládový víkend

V roce 1892 se ale majitelé chtěli letohrádku zbavit. Zdál se jim nákladný a přitom nepřinášel žádný peněžní užitek. „Chtěli nechat jen kolonádu se sloupy bez přístavků. Nakonec ale od záměru upustili,“ upřesnil Kadlec.
Oprava začala v roce 2007 V letohrádku lidé najdou cukrárnu a kavárnu, v budoucnu tam mohou zajít na koncerty, výstavy a přednášky. Ty o čokoládě mohou navštívit v sobotu 21. a v neděli 22. května v kavárně oranžérie, která je otevřená od deseti do pěti odpoledne.