Originalita a osobitost ve virtuálním světě

Úsloví o zlatých českých ručičkách je už tak otřepané, že mu spousta lidí přestává věřit. Navíc proč by se dnes někdo namáhal něco vyrábět rukama, když si může cokoli pohodlně koupit?

Jenže ono nejde jenom o to koupení. Ono jde i o krásu, originalitu, okouzlení. O to, jestli koupenou věc za měsíc odložíme, nebo jestli se k ní budeme rádi vracet ještě za deset let.

Jako holka jsem na chalupě nacházela různé korále po babičce. Krásné, skleněné, broušené. A roztrhané a více či méně poztrácené. Tak jsem vzala režnou nit a navlékla si je. Dodneška vzbuzují zájem. Protože nikdo jiný nic podobného nemá. Před pár lety jsem si koupila po čertech drahé plesové šaty. Než jsem v Měšťanské besedě došla od šatny do velkého sálu, potkala jsem dvě ženy v těch samých. Manžel jedné nám kladl na srdce, abychom se v průběhu večera nevyskytovaly příliš blízko sebe.

Cena prostě nezaručuje, že vás věc bude bavit a že si ji opravdu užijete. Proto mě zaujal Fler, internetový obchod, kde své výrobky prodávají majitelky výše zmíněných zlatých ručiček. Ženy, které propadly kouzlu nejrozmanitějších technik a postupů, které šijí, pletou, vaří, pečou, zdobí, vyrábějí. Co všechno, nad tím zůstává rozum stát. Proč to dělají, když obchody jsou plné čehokoli, na co si člověk jen vzpomene?

Většina z nich začala se svým koníčkem na mateřské dovolené. Když se ukázalo, že se jejich výrobky líbí kamarádkám, odhodlaly se je nabídnout i ve virtuálním světě. A protože uspěly a dnes je jejich koníček více či méně živí, dá se tvrdit, že i v době plných obchodů jsou mezi námi lidé, kteří dávají přednost originalitě a osobitosti. Díky tomu mohou na plese stát kdykoli, kdekoli a s kýmkoli a svou pozůstalostí nadchnou pravnoučata i za sto let.