Ostrava. Zítra se bude pádlovat všude

Představa vodáka na řece Ostravici byla ještě před pár lety hodně kuriózní. Jenže časy se rychle mění.

Už dnes si lze pronajmout v Ostravě loď a plout na ni například od Slezskoostravského hradu po řekách Ostravici a Odře až do polského Zabelkova. Odvoz zpět zajištěn. Jenže jen málokdo o takových možnostech vůbec ví. Přesto se na ostravských řekách prohání na lodích stále více především dětí díky nejrůznějším vodáckým táborům.
Neštěstí štěstím
„Naše neštěstí se obrátilo na štěstí. Lidé v Ostravě byli od řek vyhnáni, protože se z nich staly páchnoucí stoky. Díky tomu je dnes všude kolem řek prázdno a zeleno,“ hodnotí situaci ostravských řek František Vyhňák z ostravského vodáckého spolku Campanula, neúnavný propagátor vodáctví v Ostravě. Byl to on, kdo začal před čtyřmi lety mluvit o programu Ostravských vodáckých stezek a hlavně vrátil lodě na řeku Ostravici do centra města. Podle dochovaných archivů poslední půjčovna loděk v blízkosti hradu zanikla po roce 1900. Celé jedno století si museli Ostravané počkat, až stále špinavější Ostravice bude čistá natolik, že někoho vůbec napadne projet se po ní na loďce.
Propagátoři vodáctví obcházejí již druhý rok školy v Ostravě a okolí a přesvědčují žáky a studenty, ať se vypraví na ostravské řeky. Jenom letos tak vyplulo na vodu už na tisíc pět set dětí. „Kdo vůbec ví, že v Ostravě máme hned čtyři řeky? A že jsou všechny sjízdné? To má jen málokteré město,“ konstatuje další z nadšených vodáků Petr Ptáček. A vyjmenovává Ostravici, Odru, Lučinu i Opavu. František Vyhňák dodává, že jen málokde v centru města má řeka i peřeje, jako jsou ty na Ostravici hned pod Sýkorovým mostem a Krajským soudem. Mnohdy jsou právě v těchto místech vodáci svědky nevěřícných pohledů kolemjdoucích.
Plují díky hasičům
Každý víkend mají napilno dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína. Stali se z nich doslova služebníci vodáctví. Dvakrát denně si zde o víkendech mohou zájemci na břehu Odry ve Starém Bohumíně půjčit loď a proplout meandry až do polského Zabelkova. Sedmikilometrová trasa zabere přibližně dvě hodiny. Platí se pouze stokoruna. Pro vodáky do Polska hasiči zase přijedou a odvezou je zpět do Bohumína. „Zájem je čím dál větší,“ říká šéf místních hasičů Milan Piperek. Má naprostou pravdu. Rozebrání všech lodí trvalo minulou neděli ráno všem zájemcům pouhých sedmnáct minut. „Přijďte odpoledne,“ musel Piperek odmítat další lidi, kteří chtěli jízdu na Odře zakusit. „Jedu tady už podruhé. Meandry na Odře jsou skutečně krásné,“ svěřil se Jiří Lichý z Ostravy, který na vodu vzal i svoji manželku Petru.
Bohumínští hasiči vozí lodě zájemcům i do Ostravy ke Slezskoostravskému hradu. Za dvě stovky tak mohou lidé plout do polského Zabelkova až z Ostravy. Jedinou podmínkou je, aby se našli zájemci alespoň o šest lodiček, aby se hasičům vrátily alespoň náklady na benzin. „Ta cena je fakt symbolická. Za ty peníze by pomalu nedojeli z Polska autobusem,“ konstatuje Piperek. O prázdninách už takto vyjelo od hradu pět vodáckých výprav. Cesta do Zabelkova ze Slezské trvá přibližně pět hodin.
Plutí na Odře se děje díky penězům z Evropské unie. Město Bohumín získalo peníze na provoz půjčovny z fondů na přeshraniční spolupráci. Původně měla fungovat jen v červnu a v červenci, pro velký zájem vodáků se jezdí i v srpnu. A Lucie Balcarová z bohumínského městského úřadu nevylučuje, že provoz se protáhne i do září. Obdobné služby nabízí i ostravský vodácký spolek Campanula. Ovšem o něco dráže. Půjčování loděk v Ostravě totiž na rozdíl od Bohumína nikdo nedotuje.
Stavme loděnici
Ostravští vodáci nyní získali územní rozhodnutí na stavbu půjčovny lodí. Vyroste u soutoku Lučiny a Ostravice u Slezskoostravského hradu. Půjčovna zde stávala už před více něž sto lety. „Původně jsme počítali jenom s loděnicí, ale bude z toho víceúčelový objekt,“ vysvětluje František Vyhňák. Kromě půjčovny lodí zde vzniknou i místnosti pro ekologické vzdělávání stejně jako půjčovna a servis kol. To celé za zhruba třicet miliónů korun. Stavba je zařazena v Investičním plánu rozvoje města. Ke stavbě má v březích Ostravice přibýt i přístav pro loďky, jakési zuby vestavěné do břehů. Do tří let má být hotovo.
„Už se to konečně rozjede. Musí. Uvidíte, jak všechno kolem Ostravice ožije,“ věří vodák Petr Ptáček, že Ostrava se promění v pro vodáky velmi příznivé místo.