Ostravská brána k eleganci

Mezi novými bytovými projekty v Praze a v Brně se rozhodně neztrácí jedna z výrazných realizací posledních let v Ostravě. Projekt Ostravská brána je originálně zakomponován do nevelkého, ale přesto půvabného historického jádra města.

Název projektu napovídá, že na jeho místě kdysi stávala městská brána. Těžko přehlédnutelná masa objektu stojí u subtilního Kostelního náměstí (s bílou fasádou filiálního kostela sv. Václava navíc kontrastuje barvou), v místě vzdáleném pouhých 200 metrů od centrálního Masarykova náměstí.

#####Barvy a genius loci

Efektní černočervenou stavbu z dílny studia Kuba & Pilař architekti nelze při procházce historickou částí města minout. Stojí opravdu pár kroků od ní: základy kostela svatého Václava pocházejí ze 13. století a je nejstarší budovou ve městě.

Ostravská brána je dokonalým příkladem zajímavé moderní architektury, která respektuje nejnovější světové trendy, ale zároveň se nevyvyšuje pyšně nad své okolí, nýbrž se snoubí s historií města.

Design Ostravské brány je řešen do posledního detailu: od netradiční fasády domu přes neobvykle velkoryse prostorově řešené společné prostory až po jednotlivé byty či nebytové prostory. To vše doplňují designové řešení a neobvyklé kombinace materiálů od pohledového betonu přes barevné řešení podlah a zábradlí až po umělecké fotografie a květináče umístěné ve společných částech domu, které rozlišují jednotlivé společné části budovy.

#####Strategická poloha

Společnost Metrostav Development v úzké spolupráci s architekty z renomovaného architektonického studia Kuba & Pilař architekti již ve fázi projektu vzala v úvahu urbanistickou dispozici místa. Výsledek – bytový dům Ostravská brána – proto dnes může posloužit jako klasický příklad nadčasového bydlení, které sice na první pohled zaujme netradiční architekturou, avšak není nijak okázalé.

Hlavním trumfem bytového domu je ovšem jeho poloha přímo v centru města, tedy v bezprostřední blízkosti služeb, dopravy, zábavy i historických míst. Strategické umístění v pěším dosahu Masarykova náměstí uvítají zejména lidé aktivní, kteří chtějí bydlet či podnikat ve středu města, upřednostňují kvalitu a originalitu a uznávají moderní trendy nejen v architektuře, ale i v životním stylu. Zájemci však už nemají mnoho příležitostí: v nabídce je posledních pár bytů…

#####Moderní městský dům

Bytový dům Ostravská brána nabízí 37 bytů v dispozičním řešení 2+kk až 4+kk a komerční část s prostorami pro obchody a služby. Většina bytů ve velikostech obytné plochy od 64 do 119 m2 je situována do 2.–5. podlaží, první nadzemní a první zvýšené podlaží domu je vyhrazeno komerčním prostorám a technickému zázemí domu.

Projekt počítá celkem se sedmi obchodními jednotkami a originální dvoupodlažní kavárnou s venkovním posezením. Ta již funguje (CAFÉ COX) a těší se nemalému zájmu veřejnosti. Není divu: strana směrem ke Kostelnímu náměstí nabízí klidný a utěšený výhled. V okolí bytového domu vznikla klidová zóna, tedy prostor pro relaxaci. V podzemí domu jsou k dispozici parkovací stání, která jsou uprostřed Ostravy (jako v centru většiny velkých měst) nedostatkovým zbožím.

#####Nadčasový styl

Projekt Ostravská brána je rozhodně projektem netradičním a v jistém smyslu i prvním skutečně novým a moderním bydlením, které v srdci města nad Ostravicí vzniklo. Bytový dům je koncipován jako nadčasová elegantní stavba z trvanlivých materiálů velmi jednoduchého tvaru. Je navržen v tzv. městském stylu – tedy jako dům bez balkonů, hlubokých lodžií a velkých prosklených ploch.

Výjimku tvoří jihozápadní fasáda s originálními lodžiemi, které jsou situovány přímo do Kostelního náměstí. Svým lehkým zaoblením kopíruje fasáda půdorys budovy, nároží do Kostelní ulice je předsazeno konzolou a na druhé straně domu – do Biskupské ulice – je navržen průchod. Oba tyto prvky umožňují příjemný efekt průhledů na Kostelní náměstí; zkosené nároží navíc opticky rozšiřuje Kostelní ulici.

#####Dům „na rozcestí“

Celá masa domu je tvořena dvěma základními částmi, které jsou sice zcela oddělené, ale zároveň spolu velmi úzce souvisejí. Díky nim je dokonale propojena bytová a obchodní část, možnosti průchodu navíc mohou využít nejen obyvatelé domu, ale i ostatní občané Ostravy.

Pro širokou veřejnost je určen i vzniklý průchod pro pěší, který propojil Kostelní náměstí s nábřežím řeky Ostravice. Nové bydlení se tak stalo jakýmsi středovým bodem, který nelze přehlédnout při procházce z centra města na nábřeží. A to je jedině dobře.

*

Ocenění Ostravské brány

O kvalitě projektu i realizace Ostravské brány svědčí poměrně značné množství ocenění, která stavba za krátkou dobu své existence získala. Uveďme čestné uznání v soutěži Dům roku 2010 vyhlášené městem Ostravou, cenu v kategorii novostavby na prestižní soutěžní přehlídce Grand Prix Architektů 2011 a cenu odborné poroty za urbanismus v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje 2010. Nejnověji získal projekt Ostravská brána v soutěži Realitní projekt roku 2011 cenu odborné poroty za 3. místo v České republice a 1. místo v Moravskoslezském kraji, kde obdržel také cenu architektů. V soutěži Best of Realty se dostal do užšího výběru a získal nominaci v kategorii Rezidenční projekty. Ostravská brána byla zařazena i do Architektonické ročenky 2010 a je hojně publikována v odborných českých i zahraničních médiích (např. v prestižním holandském časopise A10).