Panelák versus novostavba

Je lepší zvolit při výběru nového bydlení dražší novostavbu, nebo byt v panelovém domě? Takovou otázku si kladou všichni, kteří zvažují koupi nemovitosti v Praze. Ne vždy se ovšem výběr levnějšího bytu v panelovém domě vyplatí. Na první pohled je rozdíl pořizovací ceny jednoznačný. Ovšem následná rekonstrukce staršího bytu nebo domu nemovitost významně prodraží. Při poměru cena – kvalita v delším čase užívání je tak novostavba lepší volbou.

Společnost FINEP uskutečnila průzkum nákladů rekonstrukce jednotlivých částí panelového domu postaveného v období let 1975-1985 s šesti patry a 70 byty. Jednalo se o části domu, které majitelé nejčastěji u panelových domů rekonstruují, tedy například výtahy, stoupačky, zateplení, opravy balkonů, elektrorozvody, výměnu oken nebo renovace střechy. A současně připočetla i části interiéru bytu, které majitel musí po tak dlouhé době užívání také rekonstruovat.

Cena průměrně velkého nově zrekonstruovaného bytu v panelovém domě (obsahuje koupi nemovitosti, rekonstrukci exteriérů i interiérů) se tak například v lokalitě Barrandov pohybuje v součtu kolem 2,5 miliónů korun. „A to jsou částky, za kterých je dnes možné koupit stejně velký byt v novostavbě,“ říká Tomáš Pardubický.

Pořizovací cena bytů ve starších panelových domech je oproti novostavbě sice nižší, nicméně jejich nevýhodou je jejich stáří, které si vyžádá nákladnou rekonstrukci. „Lze předpokládat, že se potřeba dílčích oprav objeví mnohem častěji, než u novostaveb. A při součtu všech nákladů na rekonstrukci domu a jednotlivých bytů se dostaneme prakticky na srovnatelnou cenu, jako je u bytu v novostavbě,“ vysvětluje Tomáš Pardubický.

Tomáš Pardubický zdůrazňuje, jak důležité je promýšlet při volbě bydlení, zda se pustit do opticky levnější koupě bytu ve starém domě nebo v novostavbě. „Je jasné, že lidé raději volí řešení, které je na první pohled opticky za nižší cenu, než miliónová investice do novostavby. Nicméně při hlubší úvaze lze zjistit, že z dlouhodobého pohledu je koupě bytu v novostavbě mnohem úspornější, než časté výdaje na rekonstrukce panelových domů z osmdesátých let,“ upřesňuje Tomáš Pardubický.