Partner Applu žádá o ochranu před věřiteli, nedostal se na displeje iPhonů

nový iPhone 6

nový iPhone 6 Zdroj: ctk/AP

Partner Applu v továrně na výrobu safírového skla, firma GT Advanced Technologies, požádal soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Podle agentury Reuters jde o překvapivý obrat, neboť vyhlídky GT ještě před nedávnem vypadaly velmi růžově. Firma v září utrpěla tvrdou ránu, když se ukázalo, že Apple nepoužil tento typ skla ve svých nejnovějších chytrých mobilních telefonech.

Safírové sklo je odolné proti poškrábání a takřka nerozbitné. Apple jej využívá u displejů ve dvou ze tří verzí svých chytrých hodinek, které tato firma představila před necelým měsícem společně s novou generací chytrých telefonů iPhone. Stejný materiál je použit v některých částech iPhonů, ale nikoli u displejů.

GT Advanced Technologies společně s Applem stavěla továrnu na výrobu displejů ze syntetického safíru pro přístroje Applu. V létě ale investorům sdělila, že továrna nenajede na plný provoz dřív než v příštím roce, což je příliš pozdě na to, aby je mohla ve velkém dodávat do nových telefonů. Mnoho investorů přitom spekulovalo, že to bude právě safír, čím Apple v nových iPhonech nahradí sklíčko Gorilla Glass.

GT Advanced uvedla, že měla k 28. červnu aktiva v objemu 1,5 miliardy dolarů a závazky 1,3 miliardy USD. Očekává, že soud jí během reorganizace umožní pokračovat v činnosti.

Akcie společnosti se po dnešním oznámení propadly na americké burze Nasdaq o 90 procent na pouhých 75 centů. Ještě na začátku července se však obchodovaly za více než 20 dolarů.