Pentagon úspěšně otestoval druhého gremlina. Zkoušky obřího dronu dopadly na jedničku

Pentagon úspěšně otestoval druhý dron X-61 Gremlins

Pentagon úspěšně otestoval druhý dron X-61 Gremlins Zdroj: Dynetics Gremlins

Test vojenského dronu X-61 Gremlins, který se uskutečnil v prostoru zkušebního zařízení Dugway Proving Ground v Utahu, dopadl na jedničku. Obří dron o délce přes čtyři metry se poprvé ve vzduchu setkal s mateřským letounem Lockheed C-130 Hercules a letěl s ním v těsné formaci.

Dynetics X-61 Gremlins je americký experimentální dron, který vznikl na základě projektu vojenské agentury pro pokročilé projekty DARPA. Tento projekt je zaměřený na vývoj levného a opakovaně využitelného vojenského dronu, který by na misích létal v hejnech. Gremliny by se měly stát významnou technologickou inovací US Air Force.

Dron o délce 4,2 metru a rozpětí křídel 3,5 metrů pohání turbodmychadlový motor o výkonu 3,1 kN. V současné době již bylo vyrobeno nejméně pět kusů „gremlinů“. Podle nedávno zveřejněných informací Pentagon, Dynetics a DARPA letos v červenci (2020) úspěšně otestovali již druhého gremlina.

Test se uskutečnil v prostoru zkušebního zařízení Dugway Proving Ground v Utahu. Test přitom zahrnoval jak let gremlina, tak i test zařízení pro vyzvednutí dronu za letu.

První let dronu X-61 Gremlins proběhl v listopadu 2019 na stejném místě. Gremlin startoval z pylonu pod křídlem mateřského letounu. Let tehdy trval 1 hodinu a 41 minut. Nebyl zcela úspěšný, protože došlo k poruše padákového systému a gremlin se při přistání zřítil na zemi. Při této nehodě byl dron zničen.

>>>> Pokračování článku naleznete na webu Živě.cz