Piloti riskují nad hlavami lidí

Těsně nad střechami rozdělovských domů prováděl pilot akrobatické kousky. Zůstane patrně nepotrestaný.

Bylo slunečné říjnové odpoledne, když se nad rodinnými domy v Rozdělově objevil malý letoun. Za pár chvil jeho pilot strmě vystoupal vzhůru, aby následně udělal ve vzduchu několik akrobatických figur včetně salta a odletěl. I když riskantní chování vidělo několik místních obyvatel, pilota postih patrně nečeká. Nikdo totiž neví, kdo to byl. Členové místního aeroklubu tvrdí, že letadlo určitě nevzlétlo z kladenského letiště. Úřady, které dohlížejí na bezpečnost letového provozu připouštějí, že vystopovat hazardujícího pilota bývá složité a většinou neúspěšné.

Manévr trval asi dvě minuty

„Seděla jsem na balkoně a viděla dělat letadlo akrobacii nad sídlištěm. Bylo to sice riskantní, ale pěkné. Trvalo to tak dvě minuty, víc ne,“ reagovala Jindřiška Jannová na výzvu Sedmičky, zda manévr obyvatelé Kladna viděli. A nebyla sama. Za více než riskantní označila způsob letu i Ma- rie Žákovcová. Vladimír Mir-ka, který také v lokalitě bydlí, navíc upozornil, že se ne- jednalo o ojedinělý případ. „Jsem přesvědčen, že startovalo z doberského letiště,“ říká Mirka.
Zástupce místního aeroklubu to popírá. „Naše letadlo to nebylo, my s tím nemáme nic společného. Byl to někdo cizí,“ říká Jiří Sláma z aeroklubu. V tu dobu sice podle záznamů z letiště ve Velké Dobré startovalo a přistávalo několik letadel, žádné z nich by ale podle pracovníka dispečinku akrobatické číslo nezvládlo. „Jestli nad Rozdělovem někdo lítal a mně se neozval, s tím nic nenadělám,“ řekl letový dispečer.
Malá naděje, že se riskujícího pilota podaří najít, přesto existuje. Lidé se ale musí se stížností obrátit na Úřad pro civilní letectví nebo na policii.

Záznamy existují měsíc

Určitá naděje na zjištění hazardéra existuje. „Výhodou letiště Kladno je, že spadá do zóny ruzyňského letiště, takže existují záznamy o pohybu letadel v této oblasti,“ řekla mluvčí Úřadu pro civilní letectví Jitka Ungerová. Pokud úřad dostane podnět, zahájí šetření a záznamy si vyžádá. „Ptáme se svědků, kteří událost viděli, zjišťujeme, jak vysoko letadlo nad obydlím letělo, jak vypadalo, zda si někdo nevšiml značky nebo ho nevyfotil,“ říká Ungerová. Zjištění viníka přirovnává k odhalení řidiče jedoucího na červenou. Důležité podle ní je všimnout si čísla letadla. Pokud je označení delší než OK a tři číslice, jde o ultralighty, které úřad neřeší. „To určitě nebyl tento případ,“ řekl jeden ze svědků Vladimír Mirka.
Když se inspektoři úřadu viníka dopátrají, hrozí mu až pětimilionová pokuta. Chování pilota může zajímat i policii. „Před čtyřmi měsíci jsme vyšetřovali případ riskantních letů v oblasti Markova mlýna,“ řekla jejich mluvčí Jana Šteinerová.