Plán elektrárny na slámu padl

Na Mostecku měla vyrůst továrna na zpracování biomasy. Zemědělci jsou zklamaní.

Zemědělci z Mostecka, kteří počítali s tím, že slámu ze svých polí a šťovíky prodají do nové elektrárny, mají smůlu. Firma, která jim to před pěti lety slíbila, zmizela. V obchodním rejstříku teď o ní není žádný záznam. „Je to škoda,“ říká soukromý zemědělec z Havraně Jan Rajter. „Chtěli po mně i slámu. Já ji potřebuji pro krávy, ale jsou zemědělci, kteří by ji rádi prodali. A šťovíků je nadúroda,“ vysvětlil.

„Takový projekt jsme nepodpořili. Ani nevíme, že by se ještě něco podobného chystalo,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Veronika Kindlová.

Na ekologické využití stébel z polí zemědělce nalákala nadnárodní firma ICKM Real Estate. Tři roky na to ji ale koupila společnost Crestyl. Ta se zaměřuje hlavně na výstavbu komerčních nemovitostí, třeba Centralu v Mostě a Chomutově. „Nemůžeme se vyjádřit k aktivitám této firmy. Převzali jsme jen rezidenční projekty z jejího portfolia. Její ostatní činnost nebyla předmětem našeho zájmu,“ uvedla Kateřina Váně z Crestylu.

ICKM chtěla na Mostecku postavit teplárnu, která by na elektrickou a tepelnou energii změnila nejenom slámu, ale i šťovíky. Firma v kraji vlastnila několik zemědělských farem a měla zájem zde investovat v rámci tří velkých projektů. Kromě elektřiny a páry z biomasy měla v úmyslu vyrábět
i biolíh. V Česku ICKM investovala do alternativních zdrojů energie, stavebnictví i zemědělství.
Bývalý hejtman Jiří Šulc prohlašoval, že kraj bude záměr podporovat i proto, že přinese stovky pracovních míst.

Hned v roce 2004 firma ICKM zahájila jednání se zemědělci, kteří by pro elektrárnu mohli „pěstovat palivo“, tedy slámu a šťovíky. Ničeho takového se ale nedočkali.