Plán Tramtárie: dávat hercům plat

Vedení divadla chce vytvořit ustálený herecký tým. Potřebuje však získat peníze na platy.

Před necelými třemi roky se amatérský soubor tvořený převážně studenty a absolventy Univerzity Palackého přestěhoval do nových prostor v Hynaisově ulici. Letos uvažuje vedení Tramtarie o dalším zásadním kroku, profesionalizaci souboru.

„Naše představa je taková, že divadlo bude mít ustálené jádro tvořené kromě ředitele a uměleckého šéfa přibližně šesti herci a technikem. Tito lidé by měli pracovat v Tramtarii na plný úvazek. V současnosti hledáme možnosti, jak získat na zaplacení těchto lidí peníze,“ prozradila ředitelka Petra Němečková.

Vyměnil se celý soubor

Vedení usiluje o profesionalizaci především proto, aby se zvýšila kvalita souboru, v němž se momentálně setkávají lidé z oboru s nadšenými amatéry. „Herci v Tramtarii se neustále střídají. Je to proto, že po skončení studia začnou pracovat nebo odejdou z města a na divadlo nemají čas. Vyvrcholilo to v letos, kdy se soubor v podstatě kompletně obměnil,“ posteskla si Němečková.
Někteří z budoucích profesionálních herců už v divadle hrají.

„Jiné bychom rádi našli mezi absolventy JAMU či DAMU. Profesionály by pak podle potřeby doplňovali stávající amatérští herci,“ nastínila Němečková. „Konečně bychom tak do repertoáru mohli zařadit i náročnější tituly, na které si v současné sestavě netroufneme. Navíc členové souboru by nejen hráli, ale samozřejmě by zajišťovali i další práce, které jsou potřeba k provozu divadla,“ popsala.

Získání potřebných peněz ale komplikuje skutečnost, že Tramtarie je nezávislé občanské sdružení žijící převážně z grantů. „Město naši aktivitu vítá, ale je pochopitelné, že nám nedá tolik jako svým příspěvkovým organizacím. Na druhou stranu už několik let oživujeme ve městě kulturní nabídku, takže si myslím, že žádost o navýšení dotace je oprávněná,“ usoudila Němečková.

„Samozřejmě snahu Tramtarie vítáme, ale celý proces profesionalizace nemůže stát a padat s příspěvkem od města. Divadlo musí oslovit více subjektů,“ sdělil náměstek primátora Jan Holpuch.
Případnou profesionalizací se podle ředitelky dostane Tramtarie na další úroveň. „Už dávno nejsme pouze amatérské studentské divadlo. Letošní sezona byla co do kvality nejlepší v historii. Pokud na nás po profesionalizaci budou brána přísnější kritéria, jenom to uvítáme,“ prohlásila Němečková.