Planá má novou galerii. Na faře

V městské galerii Fara chystají umělci první vernisáž. Na církevní půdě budou vystavovat umělci z celé republiky.

Malý žlutý domek se krčí u hlavní silnice v Plané nad Lužnicí. Kolem projedou tisíce aut denně. Jakmile člověk otevře dřevěná vysoká vrata, ocitne se v jiném světě, jakoby prošel časovou smyčkou.
Nejde o začátek moderní pohádky pro děti, jak by se mohlo zdát. Fara stojí uprostřed města už staletí. Teď bude mít nové poslání – 25. září zahájí vernisáží provoz zdejší městská galerie.
Nápad využít prostor, které v této podobě stojí od roku 1784, přišel od plánského starosty Jiřího Šimánka.
„Byl jsem se v domě už dřív podívat. Bydlí tu pan pan farář, ale jinak využívaný není. Zkusil jsem se poptat, jak by se mu líbilo mít tady galerii a mluvil jsem i s místními věřícími. Nebyli proti,“ líčí starosta. Pak už jen stačilo nájem oficiálně vyjednat s církví. Podařilo se a dohoda je na pět let.
„Jihočeský kraj vypsal grant na obnovu památek. Dávali jsme vše dohromady tři nebo čtyři dny před koncem termínu. Musím říci, že třeba od památkářů to byl perfektní přístup,“ pochvaluje si. Planá na opravu získala padesát tisíc korun, dalších osmdesát dá z vlastní pokladny. „Místnosti nejsou vůbec v dezolátním stavu, stačily drobnější úpravy, nová světla, natřít okna a dveře, vymalovat,“ říká Šimánek.
Největší investicí má být ozdobná mříž, kovářská práce s církevním nápisem. Oddělí obytnou část fary od galerie.
„Chci respektovat prostor, to, že je to stále fara,“ odpovídá starosta na otázku, jestli často provokativní moderna na církevní půdě je to pravé. S ním souhlasí i Pavel Talich, jeden z organizátorů první výstavy a zároveň její přímý účastník.
Pod klenbou dvou místností a přilehlé chodby budou k vidění výsledky uměleckého sympozia, které v Plané začalo ve středu 22. září. Své kolegy na ně sezval táborský malíř Teodor Buzu.
Vesměs abstraktní tvorbu předvedou spolu s ním a fotografem Talichem i pražské akademické malířky Zdeňka Marschalová a Alena Petříčková. Ta je také předsedkyní Nového sdružení pražských umělců. Pětici doplní malíř a grafik Josef Synek. Necelé čtyři dny mají umělci na to, aby v místní hasičské zbrojnici, kde mají přechodný ateliér, vytvořili díla pro vernisáž. Alteliér je přístupný k nahlédnutí.
„Každý přiveze také dva vlastní obrazy. Po skončení nechají jedno ze svých děl v Plané. Pořadatelé tak můžou začít budovat sbírku současného umění, kterou by vlastnilo město,“ popisuje Talich. Sám se pro týden sympozia nechal inspirovat plánskou přírodou. Jeho fotografie vytvořené camerou obscurou zacilují třeba na rybník Hejtman.
Vernisáž na faře začíná v sobotu 25. září v šest hodin večer. Galerie otevírá třikrát do týdne vždy odpoledne. Výstava končí posledním říjnovým dnem.