Plavání nechal, skáče do výšky

Ploutvové plavání Miroslavu Hrubému nesedlo. Ve skoku vysokém už se ale chystá na překonání dvou metrů.

Jako jediný překonal laťku ve výšce sto devadesát šest centimetrů. Sedmnáctiletý táborský atlet Miroslav Hrubý získal třetí únorovou sobotu v pražské hale na Stromovce titul mistra republiky ve skoku vysokém. Konkurenty mu bylo dalších jedenáct výškařů.

Premiérová medaile

Zlato znamenalo pro Hrubého premiérovou medaili v jeho sportovní kariéře. „Přesto Míra přijel hodně zklamaný. Jeho cílem totiž bylo skočit dva metry,“ prozradil trenér Roman Bém. Meta není tak vzdálená. K překonání dvoumetrové hranice měl velmi blízko. I když už laťku v první fázi poměrně snadno přeskočil, nadějně vypadající pokusy nakonec shodil kotníkem. Zatím je pro Hrubého tato výška jednoduše začarovaná.

S rozpaky přijímal Miroslav Hrubý gratulace od oddílových kolegů a kolegyň. „Popularitu moc nemusím. Jsem spíš samotář a mám rád své soukromí,“ uvedl skromě přeborník republiky. I nadále prý chce zůstat stranou zájmu.

Svěřenec trenéra Romana Béma začal s atletikou před dvěma roky, když ukončil kariéru ploutvového plavce. Tomu se věnoval pět let, ale bez výrazného úspěchu. Během dvou předchozích let se neprosadil ani mezi šachisty.

„V plavání jsem nepatřil k nejlepším. Proto mě už tolik nemotivovalo. Zatímco ve výšce už mám titul a neustále se snažím zlepšovat,“ vysvětlil Miroslav Hrubý svoji vzrůstající chuť k atletice. Už loni se táborský výškař zúčastnil obou mistrovství republiky, v hale i venku. Ale skončil těsně pod stupni vítězů na pátém a čtvrtém místě.

Letos už odjížděl na halový šampionát jako jeden z favoritů a svoji roli potvrdil. „Jeho kladem je, že snáší tréninkovou zátěž v obrovském tempu. Předností jsou i velké rezervy v odrazu. Má potenciál na výšku kolem dvou metrů třiceti centimetrů,“ odhaduje trenér Bém jeho další možnosti.

Pomýšlí na dva metry

Atletika Miroslava Hrubého uchvátila a nadchla. Chce dokázat ještě víc. „Trénuje až do vyčerpání. Často ho musím krotit. Stačí jedno nenadálé zranění a je po nadějích,“ naráží Bém na objemné tréninkové dávky. Momentálně prý mladý sportovec myslí jenom na sport. „Zanedbává školu,“ naznačil studijní potíže trenér.

Plány Hrubého jsou jasné. „Chtěl bych už co nejdříve skočit dva metry,“ přeje si. Tuto výšku by už rád atakoval na republikovém šampionátu v kategorii dorostenců a juniorů, které se uskuteční koncem června v Táboře. „Když překonám dvě stě pět, budu spokojený,“ říká student druhého ročníku střední průmyslové školy v Táboře.