Plavání: stačí plavky a ručník

Seriál týdeníku Sedmička představuje rodičům deset vybraných sportů pro jejich děti.

Želva, kapr nebo delfín. Kdo by zapomněl… Povinné kurzy plavání měl na základní škole snad každý. V Polabí je spousta příležitostí k tomu, aby delfínů plavalo v tamních bazénech co nejvíc.

Nejjednodušší cestou k plavání jsou pro děti právě kurzy pořádané základními školami. Na prvním stupni je tento sport součástí tělesné výchovy.

V Kutné Hoře zajišťuje plavání pro školy Plavecká škola spadající pod Tělovýchovnou jednotu Sparta. „Už v mateřských školách rodičům nabízíme plavecké kurzy pro děti. Ve druhé a třetí třídě základních škol je tento sport dokonce povinný.

Zájem je velký, děti berou tuto povinnost spíš jako radost a zpestření hodin tělocviku,“ říká ředitelka kutnohorské školy plavání Vendula Pařízková. Jedna lekce v bazénu vyjde rodiče na necelých padesát korun.

Jsou však i jiné cesty, jak se mohou mladí sportovci skamarádit s vodou. Nymburská Lokomotiva pořádá pravidelné nábory do svých řad na podzim a na jaře. Ten nejbližší se chystá na začátek dubna.

„Rodiče s dětmi však mohou přijít na kterýkoliv z tréninků přípravky,“ zve vedoucí oddílu Michal Hrstka. Měsíční poplatek činí dvě stě korun. „První měsíc mají děti zdarma, aby měly čas na rozmyšlenou, jestli je plavání bude bavit,“ uvedl Hrstka.

Kolínský sportovní oddíl plavání pořádá nábory vždy začátkem měsíců březen a září. To sice znamená, že nejbližší nábor se uskuteční až na podzim, rodiče a jejich děti však tak dlouho čekat nemusejí.

„Mohou přijít na některý z tréninků,“ řekl vedoucí oddílu Miloslav Lhotka. Roční poplatek pro členy klubu je pět tisíc korun. A co všechno malí zájemci o rychlý pohyb ve vodě potřebují? Plavky a ručník.

Plavání je pro děti zdravé. „Jde o jeden z nejpřirozenějších pohybů a zatěžuje rovnoměrně prakticky všechny svaly v těle,“ tvrdí lékař Tomáš Müller.

SERVIS PRO NOVÉ PLAVCE V POLABÍ

Kolín: Miloslav Lhotka, telefon: 777 865786 web: sopkolin.com

Kutná Hora: Tělovýchovná jednota Sparta, telefon: 327 513 863, web: tjsparta-kh.cz

Nymburk: Michal Hrstka, telefon: 606 506 758, web: lony-plavani.webnode.cz