PointPark: 70% nárůst pronájmů skladových prostor

PointPark Properties (P3), renomovaná společnost zabývající se správou a developmentem skladových nemovitostí, vykázala v první polovině roku 2012 nárůst objemu nájemních smluv o70% oproti stejnému období v roce 2011.Nedostatek nových developerských aktivit a ukončení mnoha nájemních smluv způsobuje, že možnosti pronájmu kvalitních prostor ve špičkových lokalitách začínají být v celé Evropě velmi omezené.

Ian Worboys, generální ředitel P3, říká: „Vysoká poptávka po našich nemovitostech (ať už v podobě prodloužení nájemních smluv, nebo uzavírání smluv nových), kterou jsme zaznamenali v první polovině letošního roku, je odrazem nedostatku nových i plánovaných skladových ploch. Tím roste zájem o omezené množství exitujících vysoce kvalitních prostor umístěných v prvotřídních lokalitách. Právě takové tvoří většinu portfolia společnosti P3. A to navzdory velmi náročné situaci na trhu a současným ekonomickým podmínkám.“

Největším evropským trhem z hlediska společnosti P3 je Francie, která byla v prvním pololetí letošního roku v uzavírání nájemních smluv také nejaktivnější. Původně byly projekty na francouzském trhu řízeny německou pobočkou, ale po otevření samostatné kanceláře P3 v Paříži v říjnu 2010 došlo k uzavření 21 transakcí na celkovou plochu 211 000 čtverečních metrů

Španělsko bylo v období mezi lednem a červnem třetím nejaktivnějším trhem v uzavírání nájemních smluv. Navzdory ekonomickým potížím a extrémnímu konkurenčnímu prostředí, které tlačí ceny dolů, se společnosti P3 podařilo snížit neobsazenost skladových prostor ve Španělsku z původních téměř 80 % na přibližně 20 %.

Dalším aktivním trhem bylo v uplynulém půlroce Slovensko. Důvodem je především nedostatek volných skladových prostor na slovenském trhu a zároveň neustále rostoucí tlak na objem výroby v místním automobilovém průmyslu, který tak reaguje na vysoké poptávky, zejména z Číny.

„Ačkoli celkové výnosy v logistice v Evropě za posledních šest měsíců v průměru mírně vzrostly, je zřejmé, že nedostatek nových developerských projektů (což je oblast, ve které je P3 jednou z mála dosud aktivních firem) momentálně pomáhá stabilizovat hladiny nájemného a je výhodný pro celý trh. Podařilo se nám snížit neobsazenost ploch v celém našem portfoliu a věříme, že budeme díky vysoké kvalitě našich skladových prostor i nadále atraktivní pro nové nájemce, a to i přes ekonomickou nejistotu způsobenou současnou krizí eurozóny,“ uzavírá Ian Worboys.