Pokračování výstavby dálnice D8 chybějí poslední razítka

Všechna povolení k dostavbě dálnice D8 by mohla být vydána už koncem léta, další postup bude ovšem záležet na tom, jak zareagují ekologické organizace. Informoval o tom vedoucí Stavebního úřadu v Lovosicích Petr Soldon. K vydání je prý potřeba zhruba ještě pár týdnů. Jakmile by stavební povolení spojená s územním rozhodnutím nabyla platnosti, na trase by se mohlo brzy opět začít stavět.

[file:11007:small:right]

Dostavbu asi 16,4 kilometru dálnice poslední dobou komplikují nejvíc právě administrativní průtahy, navíc násobené soudními spory mezi státem a ekologickými organizacemi. Stavební úřad v Lovosicích, pod nějž dálnice spadá, během léta plánuje vydat několik dílčích stavebních povolení na jednotlivé objekty. A potom by měl rozhodnout o hlavním balíku, který zahrnuje kompletní šestikilometrový úsek od křižovatky Řehlovice k tunelu Radejčín. Pak bude ovšem záviset na postoji ekologických organizací. Kdyby byly v povolení chyby, aktivisté by mohli zopakovat úspěšnou sérii odvolání a žalob, jimiž v posledních zhruba pěti letech stavbu prakticky zablokovali.

Na stavební povolení už netrpělivě čeká Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Jakmile bude, my i zhotovitel můžeme pokračovat dál ve stavbě. Veškerá zeleň je pokácená, provedl se doplňkový pyrotechnický průzkum, takže by se práce mohly rozjet,“ řekl Pavel Lány, který na stavbu za ŘSD dohlíží. Kdyby se to splnilo, dálnice by mohla být hotová v roce 2013. Už letos v prosinci by navíc měl být hotový 3,2 kilometru dlouhý úsek od Lovosic k vesnici Bílinka, který by mohl vyřešit značnou část dopravních problémů, které trápí Lovosice. Dálnice D8 by měla spojit Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a Saskem. O její trasu přes České středohoří se ale vedou už od 90. let spory, v nichž v minulosti daly soudy několikrát za pravdu aktivistům.