Pomocník na hlídání peněženky

Webová aplikace Moře financí nabízí kontrolu osobního rozpočtu.

Projekt Moře financí nabízí přehledné vyúčtování příjmů a výdajů a možnost s nimi dále pracovat. Projekt získal 6. místo v soutěži Vodafone Nápad roku 2011.
Moře financí funguje zdarma na internetu na stránce www.more-financi.cz od letošního února. „Pomocí aplikace mohou lidé přehledně vidět, jak hospodaří s vlastními penězi. Cílem mého projektu je také zvýšení finanční gramotnosti uživatelů,“ říká zakladatel projektu Martin Solnička z Tábora.

Anonymní zadání údajů

Jak aplikaci používat? Nejprve se zájemce pomocí libovolné e-mailové adresy a hesla zaregistruje. Vše je anonymní, nikdo nemusí zadávat osobní údaje. „Registrovaný uživatel si může vyzkoušet, co Moře financí nabízí. Máme nastavený testovací účet, kde si může vyzkoušet všechny funkce,“ vysvětluje Solnička.
Do svého účtu si pak uživatel nahraje vlastní data. „Moře financí dokáže evidovat všechny uživatelovy účty na jednom místě. Dohromady i odděleně. V aplikaci je k dispozici návod, jak si tam stáhnout výpis z banky. Systém zatím podporuje devět nejpoužívanějších bank v České republice. Samozřejmě jdou všechny záznamy vkládat také ručně. Systém automaticky rozpozná transakce, třeba výběry z bankomatu, nákupy v různých obchodních řetězcích a další věci. Pak už si zájemce může procházet vlastní záznamy, libovolně je třídit, upravovat či používat celou řadu grafů. Uživatel tak má perfektní přehled o všech svých financích,“ radí Solnička.
Jakmile si uživatel vytvoří jednotlivé kategorie, může se podívat, jaké výdaje vynakládá například na domácnost, potraviny, benzin či dárky pro přátele. „Vždy záleží na tom, jak si člověk své kategorie nastaví. V kategoriích jdou vytvořit také podkategorie,“ říká Solnička.

Hlídání rozpočtu

Moře financí plní také roli hlídače. „U jednotlivých kategorií si můžete zvolit výši vlastního rozpočtu na týden, měsíc nebo rok. Barevné odlišení napoví, jestli jste už rozpočet nepřekročili. Z obrázku je také patrné, v jaké části rozpočtu se právě nacházíte a jak dlouho zbývá do konce období,“ vysvětluje Solnička.
Přenos dat je zabezpečen na úrovni českého internetového bankovnictví. Samotný výpis se nikam neukládá. „Veškerá komunikace probíhá šifrovaně. Data skladujeme v jednom z předních českých datových center. Provádíme také automatické denní zálohy, data jsou v bezpečí. Bez souhlasu uživatele žádné údaje nikomu neposkytujeme,“ říká Solnička. Provozovatel služby, společnost Fresh Garden s. r. o., má registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů.
„Během léta vstoupil do projektu soukromý investor. V současné době tedy chystáme seznámit uživatele s novými funkcemi a vzhledem. Chceme také zohledňovat podněty uživatelů,“ říká Solnička.
V současné době probíhá vývoj sekce Finanční produkty. „Tuto sekci právě dokončujeme. Nabídne zadání parametrů a vytvoření poptávky na vybrané finanční či pojistné produkty,“ dodává Solnička.
Moře financí plánuje také vývoj vlastních mobilních aplikací. Momentálně aplikace funguje v prohlížečích pro iPhone nebo Android.

Martin Solnička

Narodil se v roce 1981 v Táboře.
Studoval Podnikohospodářskou fakultu VŠE Praha a speciální programy v Rotterdamu.
Po škole pracoval tři roky ve společnosti KPMG -Oddělení řízení rizik.