Portugalské Aveiro se mění na město budoucnosti. Láká tak technologické mozky

Portugalské město Aveiro

Portugalské město Aveiro Zdroj: profimedia.cz

Portugalské město Aveiro
Robot Spot v akci
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
Robopes Spot od firmy Boston Dynamics
6
Fotogalerie

Portugalské město Aveiro má většina lidí spojené s turistikou či plavebními kanály, kvůli kterým se mu přezdívá „portugalské Benátky“. Letovisko však nabízí mnohem více, než by se mohlo zdát. A to díky projektu Aveiro STEAM city, který jej proměňuje stále více na město budoucnosti. 

Cílem projektu je vytvoření města, které by disponovalo nejnovějšími technologiemi natolik, aby usnadňovalo životy místních a turistů. Jedním z „otců“ tohoto projektu je i André Costa, projektový manažer města Aveiro. „Celý nápad jsme realizovali ve spolupráci s místní univerzitou, jde nám především o budoucnost místních mladých lidí,“ uvádí k projektu Costa.

Dalším cílem je podle něj také přilákání mladých talentů v oblasti vědy, technologie, strojírenství a matematiky, kteří by se podíleli na dalším rozvoji města a technologií zde použitých. A co přesně město nabízí?

Kromě plavebních kanálů je protkáno i několika kilometry optických kabelů a experimentálních 5G senzorů. Podle Costy to znamená nejen lepší digitalizaci celého města a lepší internetové připojení, ale také příznivé prostředí pro rozvíjející se startupy nebo společnosti, které by v Aveiru chtěly mít své zázemí. „Digitalizace města je také výhodou pro veřejnou správu a místní úřady,“ doplňuje Costa. 

Jedním ze startupů, který ve městě funguje, je například italská společnost Biometrica. Ta vyrábí a poskytuje senzory pro sportovce, kteří díky nim získávají údaje o svém výkonu. Služba je však napojena na 5G síť a všechny biometrické informace jsou posílány do cloudového úložiště, které je v tomto případě společné pro celé město. „Potřebujeme 5G konektivitu protože přenášíme obrovské množství dat v reálném čase. Aveiro je díky přítomnosti moderních technologií ideálním místem,“ uvedl Manfredo D'Alessandro Caprise, generální ředitel společnosti Biometrica.

Město v rámci akce Aveiro Tech Week také představilo možnou přepravu budoucnosti. Jejími aktéry byly robotický pes Spot od společnosti Boston Dynamics a dron. Spot přenesl k dronu zásilku se vzorkem krve, který jej poté dopravil do laboratoře.