Používáte stejná hesla? Nejste sami, jede v tom i Apple

Jablko a myš

Jablko a myš

Všichni víme, že bychom měli k různým službám, či k počítačům, používat odlišná hesla. Dělá to tak ale málokdo. Proč? Nejspíš jsme na to příliš líní, případně si říkáme, že nám by se nic stát nemohlo. Podobně smýšlejí i v Applu. Zdejší inženýři si jsou rovněž "bezpečností" svých počítačů tak jisti, že jejich celé série vybavili naprosto stejnými přístupovými hesly.

Získáte jedno a rázem máte pod palcem možnost ovládat miliony compjůterů na celém světě.

Příběh, který popsal magazín Forbes (a který rozvedeme níže), tak jen dokazuje smutnou pravdu - totiž, že se o bezpečnosti počítačů pouze hovoří, skutečnost je ale zcela jiná a útok může přijít z naprosto nečekaného směru. Vždyť koho by napadlo, že mu „hacknou“ baterii v notebooku?!

Charlie Miller ví, jak odstavit nakousnutá jablka

Počítačový expert Charlie Miller objevil v jedné ze starších aktualizací firmwarů Applových baterií bezpečnostní zádrhel. Díky němu získal dvojici hesel, která zajišťují a kontrolují přístup k napájení celého počítače.

Miller tak podle Forbesu dokázal díky znalosti těchto hesel (která jsou mimochodem stejná pro miliony Applem používaných dobíjecích článků!) vyřadit během testování sedm počítačových baterií.

Až se vám tedy z ničeho nic vypne notebook, neděste se. S hardwarem je nejspíš všechno v pořádku, jen se vám do počítače vloupal zákeřný software, který laškuje s baterií.

Detaily bezpečnostní mezery, která děsí inženýry Apple, si zatím Miller nechává pro sebe. Více informací o ni prozradí až na světoznámé konferenci Black Hat, která se odehraje příští měsíc v americkém Las Vegas.

Majitelům jablečných počítačů zatím doporučuji práci pravidelně zálohovat. Nikdy totiž nevíte, kdy si někdo začne hrát s vaší baterií.