Praha změní územní plán v Troji, postaví tam sídlo záchranářů

Praha zpracuje změnu územního plánu, která umožní výstavbu nového sídla zdravotnické záchranné služby. Rozhodla o tom rada města, řekl to náměstek primátora Ivan Kabický (ODS). Změnu bude město projednávat odděleně od přípravy nového územního plánu. Schválena tak bude rychleji.

Sídlo má vzniknout v Troji v místě, kde by měl vyústit tunelový komplex Blanka. Tato lokalita umožňuje podle platného územního plánu využití pro výstavbu bydlení nebo „občanského vybavení“, další část pak pro hromadnou dopravu nebo parkoviště. Podle Kabického se změnou územního plánu chce Praha vyvarovat možným pochybnostem o souladu s územním plánem, které by mohly nastat, pokud by se plán nezměnil. Nové sídlo záchranné služby bude stát na křižovatce ulic Povltavská a Vodácká v těsném sousedství s vyústěním tunelu Blanka. Součástí budovy bude heliport, dispečink s 25 stanovišti operátorů, garáž pro záchranářský kamion Golem, školicí centrum, hotelové pokoje pro hosty, tělocvična, autoservis, prádelna a jídelna. Počítá se rovněž s lékárnou a myčkou, které by sloužily i veřejnosti. V budově zůstanou rezervy pro možný nárůst počtu záchranářů v budoucnosti. Náklady na výstavbu by podle dřívějších informací měly dosáhnout téměř 400 milionů korun.

Pražští záchranáři v současné době nemají vlastní budovu a sídlí v pronajatém domě v Korunní ulici. Zázemí má záchranná služba v Nádražní ulici na Smíchově. Posádky sanitek jsou rozmístěny na dalších 18 stanovištích po celé Praze. Zatím ale není jasné, kdy bude budova záchranné služby hotová. Podmínkou výstavby je totiž dokončení Blanky a nového Trojského mostu. Podle dokumentů předložených v rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA) by se mohlo začít stavět na jaře 2017, výstavba bude trvat asi 18 měsíců.