Pražský projekt Čakovický park nabídne více než 110 tisíc metrů čtverečních souvislé zeleně

Unikátní pražský projekt Čakovický park, který navazuje na předchozí projekty „U Zámeckého parku“ a bytové domy „Čtyřlístek“ a „Kopretina“ se nachází od dubna 2011 v první fázi své výstavby. Původní parková plocha o výměře sedm hektarů bude díky tomuto projektu rozšířena o více než čtyři hektary. Celková souvislá plocha zeleně pak tedy bude činit více než 110 tisíc metrů čtverečních.

Obytný soubor Čakovický park je unikátní pražský developerský projekt, který vytváří nový koncept bydlení spojující cenově dostupné městské bydlení s přírodou a původním historickým zámeckým parkem. „Kvalitní, neotřelé, urbanistické a architektonické řešení tvoří spolu se strukturou bytů, pokrývající celou škálu bytů od 1+kk až po luxusní 5+kk, v rámci Prahy unikátní projekt,“ uvádí Karel Týc, člen představenstva M & K Development, a.s., která se společně s finanční skupinou Natland Group podílí na projektu Čakovický park.

Celý projekt Čakovický park je rozdělen celkem do tří etap, v rámci kterých vyrostou na místě první tři bytové domy: Růže, Konvalinka a Fialka. Stavba první fáze počáteční etapy začala výstavbou staveništní komunikace a mostku přes Mratínský potok v dubnu tohoto roku. Cílem bylo vést staveništní dopravu industriální částí Čakovic a co nejméně tak obtěžovat místní obyvatele.

Po počátečním archeologickém průzkumu v místě výkopů bylo možno započít s výstavbou samotných bytových domů. Jako první byla prováděna pilotáž železobetonových pilot sloužících ke hlubinnému založení jednotlivých domů. Pilotovací soupravy začaly pod bytovým domem Růže, pak pokračovaly bytovým domem Fialka a následně bytovým domem Konvalinka. Po provedení pilotáže již nic nebránilo výstavbě samotné a položením základové desky u všech bytových domů.

Na základové desky navazují monolitické stěny a sloupy jejichž stavba je završena vylitím stropní desky jednotlivých podlaží. Současně s výstavbou stropních desek se montují prefabrikované balkónové desky. „V současnosti je stavba ve druhém nadzemním podlaží domu Růže, v prvním nadzemním podlaží bytového domu Konvalinka a v suterénu domu Fialka“ dodává Karel Týc.

Paralelně se stavbou jednotlivých domů probíhá také výstavba infrastruktury ležící pod budoucí páteřní komunikací. Jedná se přesněji o splaškové a dešťové kanalizace a vodovody. S dokončením monolitických konstrukcí počítá developer na přelomu roku 2011 a 2012. Poté budou následovat ostatní stavební profese.