Přehrada nabídne sport, ne koupání

U Borské přehrady vznikne sportovní areál. Plánovaný bazén se zatím stavět nebude

Čas koupání se blíží. U bývalé ledovací rampy na Boleveckém rybníku se dokončovaly úpravy břehu, největší událostí je ale spuštění stavby sportovního areálu u Borské přehrady za devadesát milionů korun, který počítal i s venkovním bazénem. Už příští rok budou všechny atrakce včetně in-linové dráhy a víceúčelových hřišť k dispozici Plzeňanům. Jenže – venkovní bazén stát nebude! Tedy zatím.

„S venkovním bazénem o rozloze 20 x 30 metrů s doplňkovými dětskými bazény za 30 milionů korun se z finančních důvodů opravdu zatím nepočítá,“ potvrdil pro Sedmičku starosta třetího městského obvodu Jiří Strobach. A protože voda v Borské přehradě je dlouhodobě závadná, cestu k největší vodní ploše v Plzni si s plavkami v ruce najdou znovu jen odvážlivci, kteří jen tak na nějaké zdravotní riziko nehledí. „To je určitě škoda, když už se nemůže vyčistit přehrada, bazén by jistě pomohl. Dráhy pro bruslaře a hřiště budou fajn, ale přehradu máme všichni spojenou hlavně s koupáním,“ zoufá si Plzeňan Petr Květoň. Celý projekt prosazoval nejvíce právě třetí městský obvod.

„Areál nabídne desítky sportovišť i atrakcí u přehrady, která je oblíbeným rekreačním a výletním místem Plzeňanů. Navíc poskytneme služby, po kterých je velká poptávka. A s bazénem také počítáme, vždyť na území obvodu mají lidé k dispozici pouze pětadvacetimetrový bazén na Chodském náměstí,“ upozornil Strobach.

Ne všichni jsou ale myšlenkou nového areálu nadšeni. „To, že u přehrady není koupání, je špatné. Jenže projekt je nesmyslně megalomanský, špatně připravený. Podobný sport areál je v Doudlevcích. Ten se však budoval postupně, za podstatně míň peněz. Tady mám pocit, že se triumfují různé kliky v ODS. A teď má navrch trojka obvod,“ nebere si servítky zastupitel a senátor za ČSSD Jiří Bis. Okolí Borské přehrady projde rychlou a zásadní změnou.

Město již vykoupilo půdu, na kterém bude už příští rok stát sportovně relaxační areál. Za devadesát milionů korun zatím počítá s víceúčelovým hřištěm na volejbal, vybíjenou a házenou, s travnatým univerzálním hřištěm pro malou kopanou i s hřištěm na plážový volejbal či s univerzálním přírodním hřištěm, které vznikne na upravené louce. Plzeňany potěší dvacetimetrová lezecká stěna, minigolf na dvou tisících čtverečních metrech. in-line dráha dlouhá čtyři sta metrů.

„Plány v první etapě zahrnují také dětská sportoviště s různými prolézačkami, houpačkami a pískovištěm i speciálně vybavenou relaxační zónu pro seniory. Sociální zázemí zajistí správní budově areálu, kde bude k dispozici také občerstvení,“ vysvětlil starosta Jiří Strobach. Koupání je ale zatím v nedohlednu. „Plánovaný venkovní bazén se postaví podle finančních možností,“ odpověděl neurčitě Strobach. A voda v Borské přehradě? Její vyčištění by stálo podle dosavadních propočtů několik set milionů korun a takovou částku zatím město ani stát nechce vydat.