Přepište dějiny! Bulíř míří

Lukostřelec Martin Bulíř z Liberce vylepšil vlastní český rekord a je lídrem Českého poháru v lukostřelbě. Dostane se znovu na olympiádu?

Šest let se vůbec neměnil. Statisíce šípů nic nezmohly. Teď je všechno jinak. Český rekord v lukostřelbě v závodě, kde se střílí šest krát šest šípů ve dvou kolech na vzdálenost sedmdesát metrů, překonal liberecký lukostřelec a olympionik Martin Bulíř.
Kromě hodnoty rekordu, která je nyní 664 bodů, je jinak vše při starém. Držitel zůstává stejný. Liberečan Bulíř totiž z tabulek vymazal vlastní český rekord.
„Tehdy před šesti lety jsem měl jiné šípy, ale luk mám pořád stejný. Už patnáct let,“ porovnává oba rekordní závody Martin Bulíř. „Tehdy byl rekord víc dílem náhody, vyplynul z momentálních stavů, teď jsem ale přesně věděl, co dělám.“
Před šesti lety při trénincích vystřelil na terč pětkrát týdně až dvě stě šípů denně. „Dneska střílím dvakrát až třikrát týdně kolem stovky šípů. Takže rekord už je jenom radost. Není za tím žádný stres z toho, že něco musím,“ vysvětluje staronový rekordman.
Než odjel na závody v Ostravě, kde aktuální rekord vytvořil, chodil po horách na Šumavě. „Možná i to se na tom podepsalo,“ přemítá.
Šance na další vylepšení českého rekordu podle něj pořád je. „Nevím, jestli zrovna u mě, ale další zlepšení je reálné. I teď jsem ve druhé polovině závodu udělal drobné chyby, které kdyby nebyly, tak to číslo mohlo být ještě o malinko větší,“ řekl.

Na olympiádu z dovolené

Martin Bulíř kromě rekordních tabulek aktuálně vévodí českému lukostřeleckému poháru a vítězí v celostátní lize. Pomýšlí už teď na olympiádu? „V koutku duše pořád chovám naději, že by se něco takového mohlo opět povést, ale už to pro mě nebude prvotním cílem. Jednou se to už povedlo, takže už to pro mě není priorita. Byl by to jen bonus,“ říká reprezentant.
Bulíř soutěžil na olympiádě v Pekingu před dvěma lety. Dostal se tam kuriózním způsobem. Získal olympijské místo, které původně patřilo mladému závodníkovi Milanu Andreasovi, jehož ale vyřadil pozitivní test na marihuanu.
Lukostřelecký svaz proto do Pekingu nominoval Bulíře. Když o tom rozhodl, byl liberecký závodník na dovolené v Řecku. Bez mobilu si užíval s rodinou na pláži. Po návratu na hotel zjistil, že má telefon plný zpráv – sháněli ho funkcio-
náři, gratulovali přátelé a novináři žádali rozhovory.
I k lukostřelbě jako takové se Bulíř dostal přes dovolenou. Kdysi nabízela Cestovní kancelář mládeže zájezd s výukou lukostřelby. Bulíře to zaujalo a jel. Střílení mu šlo výrazně lépe než ostatním, a tak mu rovnou doporučili, ať se tomu začne věnovat.
Pokud by se liberecký lukostřelec znovu dostal na olympiádu, byl by to obrovský úspěch. Cesta pro české závodníky pod pět kruhů je totiž dost složitá. Někdo z nich nejprve musí vybojovat účastnické místo. Získat se dá v kvalifikacích, kde se bojuje ošidným k.o. systémem. Tedy souboj jeden proti jednomu.
V době olympiády v Londýně bude Martinu Bulířovi třiačtyřicet. Přiznává, že se už cítí opotřebovaný. Sám ale také ví, že věk není u lukostřelby rozhodující. „Třeba v Aténách byl stříbrným medailistou člověk v mém věku,” dodává.