Přes Lipno do Perneku. Na bruslích

Na Lipně denně bruslí tisíce lidí. Sněhové frézy mají co dělat, aby očistily sto hektarů ledu.

Dlouho to vypadalo, že se na Lipně letos bruslit ani nebude, prosincové počasí připomínalo jaro. Mrazy přesto uhodily a lipenská přehrada se stala rájem pro milovníky bruslení.

Mrazy se spojily s minimem sněhu, a lidé tak mohou využívat rekordních osmatřicet kilometrů ledové plochy. Po zamrzlé hladině se dostanou z Lipna nad Vltavou až do Perneku za Horní Planou. Sněhové frézy spojily Lipenský okruh s tím Hornoplánským. Přibývající sníh však mnoha sportovcům smělé sportovní plány na dlouhou jízdu překazil.

„Celou délku dráhy lze udržovat jenom, když jsou ideální podmínky. Jinak bychom naše stroje úplně zničili, protože starat se téměř o tři sta hektarů prostě není možné. Aktuálně prohrnujeme dráhu z Lipna nad Vltavou do Frymburka, což je něco mezi sedmdesáti až sto hektary. I to už je pořádná porce,“ upozornil starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek.

Možnost pořádně se projet na bruslích nabízí Lipno už pátou sezonu. „Jednu sobotu letos v únoru jsme přibližně počítali lidi, co si přijeli zabruslit, a napočítali jsme jich okolo dvou tisíc. Jen za sobotu. Předloni jsme měli nejlepší sezonu za pět let, to zde bruslilo asi šedesát tisíc lidí. Takže už jen to, že k nám bruslaři jezdí, je pro nás pochvala a bereme to vlastně jako pozitivní ohlasy,“ řekl první muž obce.

Osmnáct centimetrů

Jaké budou letos výsledky, když se začínalo s bruslením později, to se teprve ukáže. „Běžně zahajujeme bruslení na dráze mezi Vánoci a Novým rokem,“ dodal Zídek.

Ruku v ruce s mrazivým počasím jde i bezpečnost bruslení. Proto pracovníci z obecních úřadů každý den musejí měřit tloušťku ledu. Podle starosty Zídka musí mít led osmnáct centimetrů. Na zamrzlépřehradě se neprohánějí jen bruslaři, ale svůj prostor si zde najdou lidé na kolech, běžkách či pěší. Řada lidí nejen z Lipenska si přes led krátí i cestu auty, aby nemuseli objíždět celou přehradu.

„Bylo to parádní. Jeli jsme si zabruslit s rodinkou a vnoučaty asi před čtrnácti dny. Svítilo sluníčko, zima nebyla tak hrozná a trasa krásná, nádherná. Ale pak už začalo sněžit, to mi známý povídal, že už to nebylo ono. Určitě je bruslařská dráha výborný nápad, jen mi chyběl stánek s grogem třeba,“ řekl s úsměvem dvaapadesátiletý Roman Janota z Českých Budějovic.

Podobné jsou i komentáře na facebookovém profilu Lipna. Naprostá většina lidí si na sociální síti dráhu pochvaluje. „Dneska jsme to vyzkoušeli. Parádní jízda, až na počet lidí na Lipenské dráze. Jinak na spojce bylo tak akorát lidí, dalo se jet i docela rychle,“ komentuje své zážitky z bruslení Petr Toman.

V polovině února meteorologové předpovídají mírné oblevy. Proto by bruslaři měli stále sledovat aktuální předpovědi počasí či sílu ledu. Veškeré informace o bruslařské dráze na Lipně najdou zájemci na webových stránkách www.lipno.info v sekci volný čas.