Při předláždění mělnického centra přišli živnostníci o třetinu zisků

Jaké je to mít několik měsíců uzavřené centrální náměstí v historickém centru města, které nyní čeká Mladou Boleslav, si vyzkoušel loni sousední Mělník. Při revitalizaci města, při které řemeslníci měnili nevhodný asfalt za dlažbu, utrpěli někteří podnikatelé.

V Mělníku začali v polovině února. Hlavní náměstí Míru sice uzavřené nebylo, v průběhu oprav nemohly řidiči používat přístupové ulice. „Přes krizi tržby rostly. Ve chvíli, kdy pánové se stroji napochodovali do ulic, tak se to setrvačností ještě deset dnů drželo, a pak to šlo o třetinu dolů proti loňsku,“ říká Markéta Přerovská z knihkupectví a kavárny Želva. Knihkupectví, která je jen pár metrů od náměstí, zachránil paradoxně letošní sníh a mráz. „Díry stihli zahrnout, ale nezadláždili je. Kdyby bylo nad nulou, tak se tím bahnem k nám nikdo nedostane,“ doplňuje Přerovská. Problémy mají v Mělníku i další podnikatelé. Třeba pekařství v ulici Legionářů zlevňovalo, aby nalákalo zpět zákazníky. Nikomu se totiž do rozkopaného centra nechtělo. Žádný podnikatel zatím nezkrachoval. „Dva živnostníci se na radnici obrátili kvůli omezenému přístupu do provozoven, a to jsme vyřešili,“ říká mluvčí mělnického městského úřadu Helena Vavřinová. Ušlý zisk dosud po radnici nikdo nechtěl. Peripetie v Mělníku zdaleka nekončí. Opravy v centru totiž skončí až v dubnu. „Do města se méně vydávají maminky s kočárky, protože nevědí, kde se zrovna opravuje,“ říká Ivana Nováková z Mělníka. Mělničtí Boleslavi doporučují, aby si dobře zkontrolovala harmonogram prací. „Jestli jim chtějí najednou rozebrat celé centrum, tak budou mít stejné problémy,“ domnívá se Přerovská. V Mladé Boleslavi bude Staroměstské náměstí, byť jen částečně, zavřené až do letošního 20. září. Rozsáhlé stavební úpravy s sebou přinesly ale další nečekané komplikace. Od opravy ulic Legionářů a U Tanku ještě neuplynulo ani půl roku a vedení města řeší vážné problémy s kvalitou dlažby, která se propadá. Náklady na tuto část rekonstrukce byly přitom největší položkou ve 175 milionovém rozpočtu. „Buď je tam materiál, který tam nepatří, nebo podkladové vrstvy nejsou položené tak, jak by měly být,“ míní mělnický opoziční zastupitel Milan Schweigstill.
V Mladé Boleslavi, kde oprava teprve začne, se podobných potíží opozice bojí. Nelíbí se jí firma, která vyhrála výběrové řízení na přestavbu náměstí za sto milionů korun. „Cena je podezřele nízká a neodpovídá reálným nákladům. Stavba bu- de provedená buď ve špatné kvalitě, nebo vedení měs- ta bude nucenými dodatky ke smlouvě cenu navyšovat,“ obává se opoziční zastupitel Robin Povšík. Radnice to však odmítá.