Proč Poděbrady vzdaly ligu?

V nejvyšší soutěži basketbalistů jsou teď už jen dva týmy z Polabí. Poděbrady prodaly licenci do Svitav. Kvůli prázdnu v klubové pokladně.

Akcionáři společnosti Poděbradská basketbalová a.s., držitele práva na start v Mattoni NBL, se dohodli se zástupci TJ Svitavy na převodu licence pro nejvyšší soutěž. Tak zní strohá oficiální tisková zpráva klubu.
„Vše podstatné je ve zprávě,“ odmítl komentář manažer klubu Miroslav Paskovský. Vyjádřit se nechtěl ani k částce, za niž oddíl prodal soutěž Svitavám.
O odstoupení Poděbrad se spekulovalo už loni. Klub se tehdy snažil dohodnout o pomoci s vedením města. Zatímco tenkrát svou klinickou smrt přežil, teď už ne. Zklamaní hráči včetně Kevina Thomase si už hledají nová angažmá. Proč?
V prohlášení oddílu stojí, že se mu i přes výraznou aktivitu nepodařilo vzbudit seriózní zájem u vedení města, které nedocenilo význam vrcholového sportu pro Poděbrady.
„Klub považuje podporu města za nedostatečnou. Můj pohled se však pochopitelně liší,“ uvedl starosta Poděbrad Jozef Ďurčanský. Zastupitelé města podle něj dostali zprávu, jež obsahovala popis špatné ekonomické situace. „Na zasedání se však nikdo z členů zastupitelstva na toto téma nevyjádřil. Tím byla věc ukončená,“ řekl Ďurčanský.
Starosta tvrdí, že ho celá věc mrzí. „Basketbal měl od města podporu v řádu milionů korun. Pokud bychom se rozhodli investovat do klubu ještě větší peníze, museli bychom je pak posílat i v dalších letech. Přitom návratnost těchto peněz, podobně jako reklama, kterou nám basketbal na republikové úrovni přináší, jsou pro Poděbrady jen stěží vyhodnotitelné.“
Jako další důvod prodeje licence klub uvedl skutečnost, že ve městě je minimum firem, jež by se chtěly výrazněji podílet na financování profesionálního sportu.Redakce oslovila zástupce Poděbradky a Karmy, jejíž jméno nesl klub v názvu, komentář obě firmy odmítly. „Nebudeme se vyjadřovat,“ řekla ekonomická náměstkyně Karmy Jindřiška Moravcová.
Odstoupením z Mattoni NBL však basketbal v Poděbradech nekončí. „Nastoupíme do druhé ligy. A kromě týmu mužů máme osm družstev ve všech věkových kategoriích,“ řekl trenér Tomáš Hercik. Ten by měl dál působit u týmu mužů a vést dorostenky.