Prokopávka má další následovníky

Městští zastupitelé se chystají schválit nákup boleveckého areálu za osmnáct milionů korun od soukromého vlastníka. Teď se hlásí o pomoc další sportovní oddíly.

Město pravděpodobně vytáhne z kasy osmnáct milionů korun a odkoupí od soukromé firmy Janák bros bolevecký sportovní areál. Členové oddílů, které jsou na Prokopávce v nevýhodném nájmu, se tak dostanou ze zoufalé situace. Pro plzeňskou radnici ale může být tento precedenční krok v době ekonomické krize velmi riskantní. O podporu se totiž přihlásily i další sportovní oddíly. „Některé požadavky jsme opravdu obdrželi,“ potvrzuje městský radní Vladimír Tichý.

Chceme také pomoc

SK Smíchov Plzeň v Šeříkové ulici na Slovanech je ryze fotbalovým oddílem, který registruje 380 členů, tedy srovnatelný počet jako Bolevečtí na Prokopávce. „Jsme jeden z nejstarších sportovních klubů v Plzni, příští rok oslavíme sto let existence. Dokázali jsme ze svých zdrojů vykoupit víc než polovinu potřebných pozemků od restituentů za téměř pět milionů korun,“ vysvětluje předseda oddílu František Holík, že nečekali s rukama v klíně. Teď po vzoru Prokopávky žádají o pomoc. „Chybějí nám ještě pozemky odhadem za pět šest milionů korun. Kvůli tomu třeba nemůžeme na škvárovém hřišti vybudovat umělou trávu,“ připomíná Holík. Fotbalisté proto žádají vykoupení chybějících pozemků s tím, že město by je oddílu mohlo dát do výpůjčky. Ekonomický náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek ale finanční injekci zatím odmítá. „V této době je nereálné podobným žádostem vyhovět,“ reaguje politik, kterému se nelíbí ani případné vykoupení boleveckého areálu. O podporu může žádat i fotbalová Slavia Plzeň, která brzy ztratí hřiště u papírny. „Budou se tady stavět byty, už jsme nedostali ani nájem na letošní sezonu,“ říká předseda klubu Jaroslav Uhlík. Slavia tak musí všechny zápasy odehrát na cizích hřištích. Nové hřiště bude chtít vybudovat za Flórou na Borech. V těžké pozici jsou i sportovci klubu Spoje Plzeň, kteří mají fotbalové hřiště naproti borské věznici. Brzy tímto prostorem povede přivaděč napojený na kruhový objezd v Sukově ulici.

Prokopávka jde do finále

U boleveckého areálu na Prokopávce se vstupuje do finální fáze vyjednávání. Majitel areálu, který dlouhodobě avizuje, že sportoviště nechce provozovat, už se dohodl se státem na sporných pozemcích. „Uznali jsme, že pozemky patří státu, dohodě v současné chvíli podle nás nic nebrání,“ říká jednatel firmy Jan Janák. Může tak dojít k trojdohodě mezi městem, firmou Janák bros a státem. „Až stát ocení pozemky pod budovami, což bude mezi 0,9 až 2,7 milionu korun, odečte se tato částka od osmnácti milionů,“ vyjasňuje pravidla obchodu Janák. Město poté koupí pozemky od státu, zbývající sumu do osmnácti milionů vyplatí Janákovi. Zastupitelé už dali najevo souhlas s koupí, na zářijovém nebo říjnovém zastupitelstvu by už mohli odsouhlasit transakci. „Snažíme se přimět strany k dohodě. Máme nájemní smlouvu jen do konce září,“ upozorňuje prezident sdružení boleveckých klubů Hanuš Uher. Město zatím vlastní čtyři sportoviště, která považuje za strategická: zimní stadion, sportovní areál ve Štruncových sadech, Městskou halu Lokomotivy a bazén na Slovanech.