První den trhů u řeky: český česnek i sádlo se škvarky

Budějovice zahájily tradici farmářských trhů. Budou se opakovat každých čtrnáct dní na náplavce u Dlouhého mostu.

Stánky se zeleninou a domácími produkty ve stylu českého retra či tradice měst západní a jižní Evropy už mají i České Budějovice. Od minulé středy napodobily pražskou Holešovickou tržnici, plzeňský plácek před hotelem Gondola nebo brněnský Zelný trh u místní radnice. Hned první den neskrývali zákazníci nadšení. Někteří prodejci zase později rozpaky. Prověřili je inspektoři státní veterinární správy. „Jsme s manželem spokojení. Líbí se nám to,“ chválila si hned po ránu jedna ze zákaznic Anna Lukášová. Od osmi hodin si u Vltavy mohli koupit třeba český česnek, cibuli, brambory, ale i dobroty jako klobásy, maso a uzeniny. Kromě toho ovocné stromky, jablka, džemy, nakládanou zeleninu nebo různé druhy pečiva.

Přiveze meruňky

Stánkaři nabízeli také ryby, masti, krájené máslo a sádlo se škvarky. Někteří přijeli až z Moravy. „Jsme ze Žerotic u Zlína. Vyjeli jsme ráno v půl páté, do Budějovic to máme blíž než do Prahy nebo do Plzně. Budeme tu i příště,“ sliboval Jaroslav Nezbeda, který prodával zeleninu z firmy svého syna. V červenci přiveze meruňky, v srpnu broskve a moravský česnek.
Podle Nezbedy jsou zatím v Budějovicích lepší poměry než v Holešovicích. Tam určují ceny překupníci. Některé praktiky označil za skoro mafiánské. Třeba uplácení organizátorů za dobré místo.
Spokojený byl dopoledne i další zákazník Pavel Mörtl. „Bezlepkové uzeniny byly skvělé. Také pečivo. Jen máslo mohlo být levnější než sto třicet pět korun za kilo. Problém možná budou mít odpoledne cyklisti, protože část stánků jim stojí v cestě,“ namítl Mörtl.
Frontu stáli dopoledne zákazníci také na točenou klobásu s obchodním názvem Dařbuján, na jitrnice a koňské párky. Právě pro některé uzenáře skončil první den jarmarku neslavně. Na zásah inspektorů budějovické veterinární správy musel jeden z nich místo opustit i se zbožím. Chybu udělal také prodejce ryb, protože je neměl obalené v ledu, ale i prodavači másla a sádla. Označili je na štítku přívlastkem domácí, což předpisy zakazují.
„Neměl zboží v chladicím boxu,“ vysvětlil k vykázanému řezníkovi ředitel veterinární správy František Kouba.
Jeho lidé varovali i další obchodníky před nedodržováním hygienických předpisů. Příště budou rozdávat pokuty. Podle Kouby je nebezpečí, že při venkovní teplotě vyšší než pět stupňů se budou potraviny kazit a kupující za to zaplatí průjmy. Pokud se prodejci nepolepší, mohou hrozit největší problémy v létě. Obezřetní by měli být při kupování potravin podle něj i zákazníci.
„Nejsme proti farmářským trhům, ale musíme se je naučit. V zahraničí je zvykem, že jsou jen ráno, kdy není tak teplo. Tady jsou až do pěti odpoledne,“ upozornil Kouba.
Prostor získal pořadatel Jan Liszner od Povodí Vltavy. Na celý letošní rok. Za jakou cenu, odmítl prozradit. „Protože je v záplavové zóně, musel jsem se zaručit, že při nebezpečí vyklidím prostor do dvou hodin,“ řekl Liszner. Muž organizuje také trhy v Rudolfově. Tvrdí, že myšlenku prodávat zboží od drobných českých zemědělců nosil v hlavě několik let. Původně chtěl pořádat akce na náměstí Přemysla Otakara II., ale náplavka je podle něho také výborná. „Vytipoval jsem si ve městě dvě lokality. Radnice mi vyšla vstříc tím, že odváží odpadky a poskytla přenosná WC. Postrádal jsem tu ale slíbené koše na odpadky,“ řekl.
První den si od Lisznera pronajalo místo přes dvacet trhovců, což hodnotí jako slibný začátek. V budoucnosti chce mít u řeky i prodejce drobných zvířat. „Trhy jsme nejdříve na náměstí odmítli, protože tam není taková možnost parkování obchodníků i zákazníků jako na náplavce. Uvažujeme, že je můžeme v menší míře uspořádat před radnicí některý víkend v době letní sezony,“ navrhuje náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Trhy v Budějovicích a Jihočeském kraji

České Budějovice: Náplavka u Vltavy od 31. března každou lichou středu od 8 do 17 hodin
Dům U Beránka každou první sobotu v měsíci od 9 do 14 hodin
Supermarket Terno každý pátek od 10 hodin

Rudolfov: Adamovská od 3. dubna každou lichou neděli

Tábor: Sídliště Nad Lužnicí areál Komora od 17. dubna vždy jedna neděle uprostřed měsíce

Písek: Na Bakalářích od 6. dubna každou sudou středu