První etapa Rezidenčního parku Na Vackově získává svou reálnou podobu

Na pražském Žižkově vzniká jeden z momentálně nejpozoruhodnějších rezidenčních projektů v Praze. Společnost Metrostav Development zde realizuje výstavbu nových bytových domů v rámci první etapy projektu Rezidenčního parku Na Vackově. Alfarezidence již získává svou reálnou podobu. Na jedenácti čtyřpodlažních bytových domech je už dnes téměř z 90 procent dokončena reprezentační uliční fasáda s povrchem z keramických pásků. Dřevem obložený plášť směřující do polo-soukromých obytných dvorů už byl dokončen úplně stejně tak, jako v jednom ze tří hnízd je kompletně dokončený obytný dvůr se zahradní úpravou, vzorový byt a společný prostor klubovna.

Každý, kdo dnes do alfarezidence zavítá, se tak může na vlastní oči přesvědčit o tom, jak se developerovi podařilo zhmotnit koncept autorů z ateliéru Jiran Kohout architekti, který obyvatelům k dostatku soukromí nabízí navíc i možnost setkávání v polo-soukromých uzavřených dvorech, tzv. hnízdech. Architekti zde zkombinovali tradiční i moderní hodnoty, zaměřené na funkčnost a praktičnost. alfarezidence nabízí nejen rodinný typ bydlení ve vysokém standardu za férové ceny a představuje jedinečný způsob bydlení s vymezením soukromých, polo-soukromých, veřejných a polo-veřejných prostorů, který už dlouhá léta úspěšně funguje v západoevropských zemích.

Přes sto bytů ve třech velikostech

alfarezidence bude k nastěhování v létě 2012 a nabídne celkem 124 bytů ve třech velikostních typech v různých variantách dispozičního uspořádání 2+kk až 4+kk od 46 do 120 metrů čtverečních. Každý z bytů má nadstandardně k dispozici balkón nebo předzahrádku a šatnu nebo komoru. Velký důraz je kladen nejen na dispoziční řešení, ale i na standard základního vybavení a provedení bytů, který odpovídá vysokým nárokům na kvalitu a splňuje požadavky na komfortní moderní bydlení. Zájemci o bydlení si mohou již dnes prohlédnout alfarezidenci a ozkoušet ji všemi smysly. „Stavební práce jsou v plném proudu, a tak pro zájemce organizujeme pravidelné prohlídkové dny, které se těší dobré návštěvnosti. Od prvního října každou první sobotu v měsíci jsou zájemcům o bydlení k dispozici naši makléři s kompletní nabídkou volných bytů v alfarezidenci“ upřesňuje možnosti prohlídky dokončeného obytného dvora a vzorového bytu alfarezidence Martina Huclová, mediální zástupce společnosti Metrostav Development. Klienti si také mohou vyzkoušet jaké to je, projít se soukromou zahradou a nasát atmosféru útulného prostoru obytného dvora. Načerpat inspiraci pro vlastní bydlení ve vzorovém bytě.

Městské bydlení v hnízdech

Architekti přišli s odlišným konceptem městské zástavby, který není obyvatelům české kotliny příliš známý, přesto však má své příznivce a úspěšně funguje v západo-evropských metropolích jako například Vídni, Berlíně, Paříži, Londýně aj. Na samé hranici centra Prahy vyrůstá moderní zástavba, která vyhoví nejen rodinám s dětmi. Na každém bude záležet, zda si své bydlení bude chtít užívat s ostatními, nebo jen se svými blízkými. Jakmile vkročí do útulného dvora, ani neuvěří, že je v pulzujícím hlavním městě, a jistě rychle pochopí, proč je tento životní styl mezi lidmi v západní Evropě tolik oblíbený. V každém případě se bude nacházet v exkluzivní lokalitě pro život – s parky, obchody, ruchem velkoměsta na dosah, ale i dostatečným klidem za dveřmi. alfarezidenci tvoří celkem 11 nízkopodlažních domů, soustředěných do tří obytných „hnízd“. A jak takové hnízdo vypadá? Každé ze tří hnízd má společný obytný dvůr se zahradní úpravou a vybavenou klubovnou. Kromě soukromých prostorů v bytech a předzahrádkách je tady obyvatelům k dispozici uzamykatelné prostranství ve vnitrobloku s lavičkami, terasou, zelení nebo posezení pod pergolou s dětským koutkem. Tento polo-soukromý prostor sice plní podobnou funkci jako dříve pavlače, o jeho správu se však bude starat správce, kterého si vybere společenství vlastníků. O využívání výhod hnízd rozhodnou sami obyvatelé

Výhodou je, že sami obyvatelé hnízd se rozhodnou jak polo-soukromé prostory využívat, ať už společně s ostatními sousedy nebo samostatně v rámci své rodiny. Pod pergolou si tak mohou posedět třeba se sousedy, děti si pak budou moci pozvat kamarády do společné klubovny, kterou developer vybavil. Mladší pár si rád posedí v příjemném podvečeru se sklenkou vína na lavičce a starší obyvatelé mohou rozjímat a setkávat se od rána do večera v prostranství obytného dvora. Pozor, nikdo nikoho do ničeho nenutí! Každé hnízdo bude obývat zhruba stovka obyvatel, z pohledu architektů ideální počet na to, aby si každý mohl najít „svou“ větší či menší skupinu sousedů. V podobném množství lidí se také snižuje anonymita a bydlení je mnohem bezpečnější. Bude-li si však někdo přát mít v rezidenci naprosté soukromí, stačí zavřít dveře a bude ho mít dostatek jako v klasickém městském bytě. Architekti společně s developerem dbali při plánování na to, aby se v alfarezidenci cítil dobře každý. Maminky ocení především vstupy s videotelefony a uzavřený vnitroblok, kde mohou nechat děti volně si hrát a nemusí se tolik obávat o jejich bezpečnost. Pro rodiny se hodí i přízemní byty s předzahrádkami, kde mohou o víkendu společně poobědvat. Rezidenti však mají i druhou možnost – vyletět ven z hnízda. Stačí zajít na kus řeči se sousedy z ostatních hnízd na polo-veřejné náměstíčko, projít se po promenádě mezi domy nebo vyrazit s dětmi na dětské hřiště, které je určeno pouze pro obyvatele alfarezidence. „Urbanistickým uspořádáním a společenskými aktivitami rezidentů, které v prvním roce po realizaci alfarezidence plánujeme, chceme podpořit rozvoj dobrých sousedských vztahů. Vždyť bydlení je jen začátek! Život v alfarezidenci nekončí nastěhováním do bytu, naší snahou je dát rezidentům příležitost koupit si nejenom byt, ale svůj nový domov, ve kterém je radost žít“, zdůrazňuje Martina Huclová.