Ráj pro fotografy: Skutečný dům hrůzy ve 150 let starém opuštěném přístavu

Takto vypadal Birnbeck v dobách své největší slávy

Takto vypadal Birnbeck v dobách své největší slávy Zdroj: Friends of the Old Pier Society

Pokud byste tento přístav chtěli navštívit, musíte se vydat do Anglie. Konkrétně na pobřeží nedaleko Bristolu. Majestátná svatba se ční nad malým ostrůvkem Birnbeck a s pevninou ho spojuje chatrné molo. Areál, který chátrá už 20 let, býval kdysi kulturním centrem.

Slavnostní otevření se konalo roku 1867 a provázely ho salvy z kanónů, vyzvánění kostelních zvonů a ohňostroj. Během tří měsíců jej navštívilo na 120 tisíc lidí. Kromě přístavních domků, stanice záchranných člunů či rybáren vzniklo v areálu několik veřejných čítáren a dokonce i koncertní hala. Ve třicátých letech tu přibylo ještě kino a plocha pro kolečkové bruslaře. Za druhé světové války bylo místo uzavřeno veřejnosti a vznikla tu vojenská základna.

Ke konci války si Britové Birnback poničili sami, když na přístav omylem vypadla puma z přelétávajícího bombardéru RAF. Po válce areál chátral. Osudný mu byl začátek 90. let, kdy jej zasáhlo několik silných bouří a poslední firmy místo opustily v roce 1996. Od té doby jej spravuje nezisková organizace Friends of the Old Pier Society, která marně shání peníze na jeho opravu. Mezitím se místo stalo rájem urbexerů a turistů vyhledávajících adrenalin. Přístav je v dezolátním stavu a zřícení stropů či propady podlah tu jsou na denním pořádku.

Fotoreportáž připravil server Reflex.cz