Reakce na Mt. Gox: Japonsko zvažuje omezení obchodu s bitcoiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: BTC Keychain

Japonsko hledá způsob, jak zamezit opakování skandálu kolem krachu bitcoinové burzy Mt. Gox. Japonské úřady banka se přitom v kauze dosud odmítaly angažovat.

Vláda v Tokiu „pozorně sleduje“ vývoj kolem Mt. Gox, uvedl vrchní vládní tajemník Jošihide Suga, který je zároveň členem správní rady národního finančního regulátora. „Jakmile zhodnotíme situaci, budeme reagovat, pokud to bude potřeba,“ řekl. „V tuto chvíli jsme stále ještě ve fázi shromažďování informací.“

Japonský finanční regulátor FSA přitom ještě včera tvrdil, že na potíže Mt. Gox nebude nijak reagovat. „Bitcoin není měna, je alternativou k měnám, jako třeba zlato,“ uvedl mluvčí úřadu. „Bitcoin není předmětem našeho dohledu,“ dodal.

Další z členů správní rady centrální banky Koji Išida ovšem soudí, že Bank of Japan by se měla soustředit na bezpečnost transakcí v tradičních měnách a nezabývat se bitcoinem ,který má v Japonsku jen velmi málo uživatelů. Centrální banka podle něj nechá rozhodnutí o regulaci virtuálního platidla na vládě.

Uživatelé burzy, která v úterý ukončila provoz, tlačí na úřady, aby jim pomohly získat zpět jejich peníze. Před tokijským sídlem firmy už několik týdnů protestuje skupinka lidí, které pád Mt. Gox připravil o investice.

Vzestup a pád bitcoinu v posledních třech měsících (burza Bitstamp)Vzestup a pád bitcoinu v posledních třech měsících (burza Bitstamp)Vzestup a pád bitcoinu v posledních třech měsících (burza Bitstamp) | Coin Desk

Šéf Mt. Gox Mark Karpeles mezitím podle serveru Fox Business potvrdil, že dokument kolující po internetu a nastiňující plán restrukturalizace burzy, „víceméně“ odpovídá jeho skutečným záměrům. Z textu vyplývá, že burza během několika let kvůli neodhalené bezpečnostní chybě přišla o téměř 750 tisíc bitcoinů svých zákazníků.

Karpeles od úterka nereaguje na žádosti klientů o vysvětlení současné situace a až na výjimky neodpovídá ani na dotazy novinářů. Na webu burzy zákazníky vyzval, aby se nepokoušeli získat informace od zaměstnanců Mt. Gox, které zavázal mlčenlivostí. Ujistil také, že stále pobývá v Japonsku. „Velmi tvrdě pracuji s podporou několika stran na nalezení řešení našich nedávných problémů,“ uvedl.