RECENZE: Překvapivý pohled na skandální případ Michelle Carterové

Mrcha, nebo oběť? Role Michelle Carterové v dokumentu o sebevraždě Conrada Roye není tak jasná, jak se zdála na první pohled.

Mrcha, nebo oběť? Role Michelle Carterové v dokumentu o sebevraždě Conrada Roye není tak jasná, jak se zdála na první pohled. Zdroj: HBO

Mrcha, nebo oběť? Role Michelle Carterové v dokumentu o sebevraždě Conrada Roye není tak jasná, jak se zdála na první pohled.
Michelle Carterová u soudu.
Michelle Carterová u soudu.
4
Fotogalerie

Je možné přimět někoho k sebevraždě přes textové zprávy? A pokud jimi k dobrovolné smrti přispěje, jakou za to nese kriminální zodpovědnost? Případ Michelle Carterové, která v sedmnácti letech podporovala svého o rok staršího přítele Conrada v rozhodnutí zemřít, před pár lety zaujal velkou část Ameriky. Veřejnost byla ochotná mladou dívku souzenou v roce 2017 za zabití rychle odsoudit jako necitelnou mrchu. Jak ale ukazuje dokument HBO Miluji tě, teď zemři, vše bylo o dost složitější.

Mladá dokumentaristka Erin Lee Carrová, která studovala i na pražské FAMU, příběh chytře vypráví ve dvou hodinových částech.

První díl má titul Obžaloba, sděluje hlavní události a poté vykresluje Michelle jako osamělou asociálku, která neváhala svého depresivního přítele obětovat, aby se stala zajímavá a populární. Na kameru mluví Conradova rodina, novináři sledující případ, k tomu film zprostředkovává dění v soudní síni včetně výpovědí Michelliných spolužaček.

Druhá hodina nazvaná Obhajoba ale začne přímočarý obraz necitelné a manipulativní puberťačky komplikovat dalšími informacemi. Například odhalováním problémů v Conradově rodině, předchozími pokusy mladíka se zabít či křehkého psychického stavu samotné Michelle léčeného prášky.

A kromě otázek o povaze zločinu a vlivu on-line komunikace na vztahy režisérka konfrontuje diváky i s tendencí lidí k rychlým odsudkům bez znalosti kontextu a na základě osobních předsudků. Ty ve filmu výmluvně reprezentují názory obyčejných Američanů z ulice. Dokument také uvažuje, zda se vůbec dá soudit druhé bez emocí. Čekání na rozsudek je pak napínavé i pro diváky – pokud si tedy už nepřečetli kauzu na Wikipedii.

V druhé části chybí vyjádření Michelliny rodiny, která na dokumentu odmítla spolupracovat. Rovnováhu mírně narušuje také to, že některé zásadní informace na diváky vyskočí vcelku pozdě.

Carrové se nicméně podařilo natočit mimořádný dokument. Ošemetný tragický případ dnes velmi populárního žánru true crime pojala komplexně, soucitně a bez jakékoliv senzacechtivosti, který tento typ příběhů přitahuje.

Miluji tě, teď zemři(dokument, USA, 135 minut)

Režie a scénář: Erin Lee Carrová
Vystupují: Michelle Carterová, Jesse Barron, Conrad Roy sr., Lawrence Moniz
Hodnocení: 80 %