Rekordman se pere. O nároďák

Pohádka z minulé sezony pokračuje. Brankář Českých Budějovic Jakub Kovář se chystá na svou další reprezentační zkušenost.

Předzvěstí velkých hokejových kariér byl draft severoamerické NHL v roce 2006. A to i v případě českobudějovického brankáře Jakuba Kováře, kterého si na 109. místě vybrali Philadelphia Flyers.

Zatímco Kovářovi kolegové z draftu jako Jonathan Toews či Phil Kessel zářili od svého vstupu do dospělého hokeje, mladík z jihu Čech si počkal do loňské sezony. Brankář českobudějovického HC Mountfield tehdy stanovil nový extraligový rekord v odchytaných minutách.

Stál v bráně Jihočechů celou základní část, tedy dvaapadesát zápasů, a odchytal tak 3135 minut. Loni se poprvé podíval do reprezentace. Kromě přípravných turnajů odjel s týmem i na světový šampionát do Bratislavy, kde se sice do branky nepostavil, přesto se mu doma houpe bronzová medaile.

V brance proti Rusku

Jeho účast v národním týmu nevypadá jako krátká epizoda. Trenér Hadamczik přizval Kováře k reprezentaci i letos. Na finském Karjala Cupu odchytal vyrovnané utkání proti Rusku.

„Ten zápas pro mě byl hodně důležitý, protože jsem poprvé chytal proti týmu ze světové špičky. Potřeboval jsem si dokázat, že umím zvládnout i taková utkání. Myslím si, že se mi zápas hodně povedl. Jen tomu chyběla třešnička v podobě výhry,“ vzpomíná talentovaný gólman.

Dobře si pamatuje i rozhodující gól pár sekund před koncem utkání, jímž Rusové Čechům sebrali všechny body. „Samotná branka zase tak smolná nebyla, spíše byl smolný čas, kdy ho Rusové dali. Měli v závěru obrovský tlak, my jsme udělali nějaké chyby a nestíhali jsme. Naši obránci už toho také měli dost a branka prostě padla,“ vypráví Kovář.

Podle slov trenéra Hadamczika by měl Kovář odjet s týmem ještě na jeden přípravný turnaj. Tím bude předvánoční turnaj v Rusku. Do té doby se může v extralize pilně připravovat. „Mám už ověřené, že sestup z vyšší herní úrovně na tu nižší je pro mne jako pro brankáře o něco těžší než naopak. Tempo na mezinárodní úrovni je vyšší. Pomalejší tempo v extralize, větší čekání při hře a slabší střely mi pak dělají větší problémy,“ odhaluje Kovář.

Jestli českobudějovický klíčový hráč znovu po roce odcestuje na mistrovství světa, je zatím ve hvězdách. „Vůbec nemám od kouče Hadamczika žádné informace. Šampionát je hrozně daleko, je předčasné se o tom bavit. Další turnaj před Vánoci je velká výzva. Musím předvést vynikající práci v každém zápase,“ uvědomuje si třiadvacetiletý hokejista.

I když hokejoví odborníci říkají, že Kovář to v kariéře dotáhne daleko, on sám si nic takového nepřipouští.

„Někdo to o mně říká, ale já nechci nic zakřiknout, a hlavně se nějak uspokojit. Každé štěstí je totiž dost pomíjivé a každý si ho musí zasloužit. Zatím mám štěstí, že mohu chytat v národním týmu. Dál se o to budu prát,“ tvrdí českobudějovická jednička.

JAKUB KOVÁŘ

* brankář klubu HC Mountfield
* první zápas v nejvyšší soutěži odehrál za České Budějovice proti Vítkovicím v sezoně 2008/2009
* první nulu v nejvyšší soutěži odchytal v dresu Budějovic na ledě Slavie v sezoně 2009/2010
* k prvnímu zápasu v reprezentaci nastoupil 1. dubna 2011 v Gjöviku (Norsko-Česko 1:2)