Retrívr Art nosí v tlamě vyfouknutá vajíčka

Jmenuje se Artík, je to zlatý retrívr a jsou mu čtyři roky. Umí ale nevídané. V tlamě nosí vyfouknutá vajíčka.

Posledních pár let chodí Václav Jílek na zahradu za čtyřnohým kamarádem Artíkem, který patří jeho synovi a snaše, téměř každý den. Pro trénink i potěšení. Trpělivost páníčka a poslušnost pejska je dovedla až do knihy rekordů. Za nošení vyfouknutých vajec.

„Nosičské“ vlohy měl Artík odjakživa

Artíkův talent v nošení nejrůznějších předmětů objevili Jílkovi při práci na zahrádce. „Šlo to na něm vyloženě vidět. Art čekal, až bude kyblík s plevelem aspoň z poloviny plný a pak přišla jeho chvíle. Plevel odnesl na kompost,“ popisuje cvičitel pejska Václav Jílek starší. Podle něj nosí Artík prakticky cokoliv. „Lopatku, smetáček, motyku nebo hrábě. Stačí ukázat a Art ochotně nářadí donese. On se tím baví a my máme další pomocnou sílu,“ směje se Václav Jílek.

S pejskem a vajíčky až do Pelhřimova

Dlouhá cesta k rekordu začala, když Artík přinesl v tlamě ptačí mládě, které vypadlo z hnízda. „Chodil kolem mě a najednou koukám, z tlamky mu trčí křídlo. Ptáčka pustil a já koukal, že jemný stisk mláděti vůbec neublížil. Přemýšlel jsem, jak bych tu jemnost využil pro nějaký cvik. Napadla mě vajíčka,“ vzpomíná Jílek.

Trénink začali s vajíčky vařenými, pak syrovými, až došlo na vyfouknutá. Nést něco tak lehkého a křehkého je pro pejska náročné.

„Letos v lednu jsem dostal kontakt na tým knihy rekordů a kuriozit z Pelhřimova. Zvedl jsem sluchátko a nošení vajíček jim nabídl. Souhlasili s tím, že se nám v květnu ozvou,“ pokračuje Václav Jílek. Před dvěma měsíci Artík v Pelhřimově své umění opravdu předvedl komisi. Večer před dnem D si šel okoukat pódium a pak už se v hotelu soustředil na výkon. Další den odpoledne přišla jeho chvíle. Artík stál před zraky diváků na startovní čáře pětimetrové dráhy. Jako správného profesionála se ho napjatá atmosféra nemohla ovlivnit. Vajíčka nosil jedno po druhém vždy pět metrů, měl na to pouhých pět minut. Nervozita udělala přece jenom své a pár vyfouknutých vajíček z celkových třiceti skončilo s prasklinou. Přesto se Artík s dvaadvaceti přenesenými neporušenými vejci stal novým českým rekordmanem.

Artík svými kousky těší děti i seniory

Nošení vyfouknutých vajíček není jediným kouskem, který Art umí. Kromě základních povelů jako sedni, lehni, zůstaň, zvládá například přeskakování všech možných překážek, chůzi po překlápěcí lávce, sundávat rukavice a ponožky, shazovat klobouk, prolézat kolem nohou. Pečuje také o svůj psí chrup, nechá si ho kartáčkem vždy pořádně vyčistit. „Artík ale nerad couvá. Cvik provede, neodpustí si ale pár poznámek v podobě zavrčení,“ říká Václav Jílek.

Artík už za svůj život potěšil nejedno dítě a nejednoho seniora. Se svým cvičitelem nabízí jedinečný hodinový program ve školkách, školách, domovech důchodců i jiných zařízeních. Odměnou je mu nic víc a nic míň, než lidský úsměv na tvářích diváků.