„Říční vlk“ vyměnil nákladní lodě za jeptišky

Pasažéři lodě Nepomuk často úplně zapomenou, že mají nastupovat. Místo toho hledají na břehu nejlepší pozici, odkud by si vyfotili kapitána Maria Juhase.

„Představuji se jako bývalý krasavec,“ říká s úsměvem k zájmu o svůj vzhled sedmašedesátiletý námořník z Chomutova Juhas. Na vltavské výletní lodi se už dva a půl roku brání důchodové nudě.

Řeku poznal z paluby už v šestnácti letech, kdy se jako lodník začal plavit na nákladních lodích.

„Hned má první cesta vedla na západ, do Hamburku. A to jsem měl maminku Belgičanku a v rodině žádného komunistu. Čekal jsem, že bude nějaký problém. Nebyl,“ vypráví Juhas.

Před čtvrtstoletím se stal kapitánem. Díky cestám se dřevem, sklem či hudebními nástroji kotvil v Amsterdamu, Bruselu i severní Francii. Na moři ale loď nikdy neřídil. Mořským vlkem tedy navzdory své vizáži není.

U První všeobecné člunovací společnosti vyjíždí s historickým Nepomukem jen na objednávku. Vozí svatebčany, účastníky oslav nebo turisty. Hradčany z Vltavy před časem ukazoval i výpravě jeptišek, které se sjely z celé republiky.

„Majitel společnosti Bergman mě varoval: Pane kapitáne, držte se zpátky, jsou to jeptišky. Ale dopadlo to dobře,“ říká s nadsázkou Juhas.