Romové se vracejí domů

Desítky romských rodin z Hradecka odešly v posledních letech do zahraničí. První z nich se teď vracejí zpět.

Kanada, Velká Británie, ale i Španělsko. To jsou země, odkud se teď Romové z Hradecka vracejí zpět. Do zahraničí odešly z Hradce a okolí desítky rodin. Jejich návrat ovšem neprobíhá hladce. Největším problémem je sehnat bydlení. Většina Romů totiž všechno opustila a byty prodala. Nemají se často kam vrátit.
„Když jsem o odchodech Romů viděla první reportáž, říkala jsem si, že se zbláznili. Kamarádi nám však potom vyprávěli, jak je tam dobře, takže jsme o tom začali uvažovat. Zrovna jsem přišla o práci a problémy se sháněním zaměstnání měla i dcera, což tomu nahrálo. Postupně jsme začali prodávat věci, abychom měli na cestu. Prodali jsme všechno vybavení i nábytek,“ říká dvaačtyřicetiletá Vendula Tancošová, která s rodinou odcestovala vloni v červenci do španělského Katalánska. Do Česka se vrátila letos v únoru. O bydlení však mezitím přišla.
Do zahraničí hradečtí Romové odcházeli s vidinou lepšího života. Čekalo je tam ale spíše zklamání a také stesk po domově. Často i navzdory dobrému zázemí i slušně placené práci. „Bydleli jsme tady v podnájmu, ale když se ukázalo, že chceme odjet, vyměnili nám zámky. Bylo nepříjemné přijít o střechu nad hlavou, ale když jsme dorazili do Španělska, bylo tam nádherně. Pak ale přišlo vystřízlivění,“ vzpomíná Tancošová, která nyní žije s rodinou v jedné z hradeckých ubytoven.
Podle odhadů odešlo z Hradecka do zahraničí čtyřicet až padesát romských rodin. „Jejich počet můžeme jenom odhadovat. Na přelomu roku vycestovalo zhruba deset rodin. Nyní se chystá další vlna, která chce vycestovat v květnu,“ řekla Michaela Hanušová z hradeckého magistrátu.