Rozvodová bitva Mackloweových končí. Aukce první části sbírky umění jim vynesla miliardy

Jedním z nejcennějších vydražených děl byl obraz od Marka Rothka s názvem Číslo 7 z roku 1951.

Jedním z nejcennějších vydražených děl byl obraz od Marka Rothka s názvem Číslo 7 z roku 1951. Zdroj: profimedia

V aukční síni Sotheby`s se vydražilo 35 uměleckých děl z umělecké sbírky Mackloweových.
V aukční síni Sotheby`s se vydražilo 35 uměleckých děl z umělecké sbírky Mackloweových.
Aukční síň Sotheby
Z aukce sbírky Mackloweových v aukční síni Sotheby’s
Jedním z nejcennějších vydražených děl byl obraz od Marka Rothka s názvem Číslo 7 z roku 1951.
10
Fotogalerie

Jedna z nejočekávanějších aukcí za poslední tři roky vyvrcholila v pondělí v aukční síni Sotheby’s. První ze dvou částí sbírky umění exmanželů Mackloweových byla vydražena za 676 milionů dolarů, zhruba patnáct miliard korun. Byl to současně největší prodej sbírky jednoho majitele v prestižní aukční síni. Druhá část půjde do dražby na jaře příštího roku, jak uvádí zpravodajský web Financial Times.

Pondělní aukcí zvolna končí dlouhotrvající a ostře sledovaná rozvodová „bitva“ exmanželů Mackloweových. Rozvod sledovala téměř všechna bulvární média od doby, co Harry Macklowe vyvěsil své obří fotografie ve společnosti nové manželky na jedné ze svých luxusních budov na newyorské Park Avenue.

V aukční síni Sotheby’s se vydražilo 35 uměleckých děl z umělecké sbírky Mackloweových. Celá sbírka obsahuje mistrovská díla například Pabla Picassa, Alberta Giacomettiho, Marka Rothka nebo Andyho Warhola.

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub

Částka, za kterou se nakonec část sbírky prodala, výrazně převýšila odhady aukční síně Sotheby’s. Ta se domnívala, že částka dosáhne zhruba 400 milionů dolarů. Exmanželé nakonec dosáhli historického úspěchu Sotheby’s, když kolekci prodali o 272 milionů dolarů dráž. „Nastavili jsme v aukční síni nový rekord. Jsem velmi potěšen,“ uvedl Macklowe těsně po dražbě.

Během rozvodového řízení se však Linda Mackloweová přímému prodeji uměleckých děl bránila. S exmanželem se totiž nedokázali shodnout na hodnotě mnoha děl, a tak musel do věci vstoupit soudce. Nařídil, že se musejí velké části sbírky zbavit. Mimochodem, manželé se při naceňování jednoho z děl lišili o třicet milionů dolarů, tedy o více než půl miliardy korun.

Jedním z nejcennějších vydražených děl byl obraz od Marka Rothka s názvem Číslo 7 z roku 1951. Na obraz telefonicky přihazovali zejména zástupci klientů z Asie. Po osmi minutách dražení se prodal za 82,5 milionu dolarů, tedy za téměř dvě miliardy korun. Další hlavní položkou byla socha od Alberta Giacomettiho z roku 1965. Odhadní cena se pohybovala mezi 70 miliony až 90 miliony dolarů a nakonec se prodala za 78,4 milionů dolarů, tedy za 1,7 miliard korun. Informuje o tom zpravodajský web Bloomberg.

Aukční síně Sotheby’s a Phillips odhadují, že si kromě pondělních výsledků v příštích dnech zajistí tržby nejméně 550 milionů dolarů, tedy přes dvanáct miliard korun.