Ruský počítačový trh klesá už sedm čtvrtletí v řadě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anton Fomkin, Flickr.com (CC BY 2.0)

Ruský počítačový trh pokračuje ve svém dlouhodobém sestupu. Ve třetím čtvrtletí prodeje počítačů klesly o 16 procent, což podle společnosti IDC zrcadlí celkový stav ruské ekonomiky.

Výraznější propad zažily přenosné počítače. Jejich prodej meziročně spadl o 18,8 procenta na 1,46 milionu přístrojů, zatímco trh stolních počítačů klesl o 10,9 procenta na 809 tisíc kusů.

„Dynamika počítačového trhu v Rusku je stále negativně ovlivněna makroekonomickými faktory, které jsou součástí celkového zpomalení ruské ekonomiky,“ uvedla analytička IDC Natalia Vinogradovová.

Ruští podnikatelé se podle IDC drží taktiky „počkáme a uvidíme“. Řada z firem odložila přechod z operačního systému Windows XP na novější verze.

Slabší je i poptávka domácností, a to navzdory nabídce výrobců, kteří přišli s počítači zaměřenými na nízkou cenu. „Levná verze Windows, kterou Microsoft poskytl výrobcům prodávajícím počítače za méně než 250 dolarů, pomohla navýšit prodeje počítačů v segmentu domácností. To ale nestačilo na vyvážení celkově negativních meziročních výsledků,“ dodala Vinogradovová.

Ruskou ekonomiku ohrožují nízké ceny ropy, ke kterým se přidávají západní sankce kvůli Ukrajině a samotný výpadek obchodu s tím to západním sousedem. Podle ratingové agentury Moody's začne ruská ekonomika koncem letošního roku klesat a oslabování bude pokračovat až do poloviny příštího roku.

Mezinárodní měnový fond snížil odhad růstu ruské ekonomiky na příští rok na 0,5 procenta. Stejný růst odhaduje ruská vláda na letošní rok.