Rychlobruslařka jezdí v kanadách

Rychlobruslařka z Chotíkova byla nejmladší účastnicí dětské olympiády. Bruslařské umění vylepšuje Štěpánka Pašková při hokeji.

Martina Sáblíková začala rychlobruslařskou kariéru v jedenácti letech, o dalších jedenáct let později je z ní dvojnásobná olympijská vítězka. Štěpánka Pašková z Chotíkova už za sebou první rychlobruslařský start na zimní olympiádě má také. V osmi letech! A i když to byla jen dětská olympiáda v Liberci, klobouk dolů. Osmiletý benjamínek startoval ve Svijanské aréně na dvou tratích, závodnice z Chotíkova se stala nejmladší účastnicí her. Trenér Jaroslav Šolar jí předpovídá velkou budoucnost.

„Je to temperamentní, šikovná holka, za dva roky ve Varech na další olympiádě jí dávám velké naděje,“ věří Šolar. Štěpánka má skvělou bruslařskou průpravu z krasobruslení, které dělala od svých čtyř let. Potom se ale zakoukala do hokeje, a tak společně se stejně starými kluky válí na plzeňském stadionu. „Je to pro ni dost náročné, ale zvládá to. Trénuje třikrát týdně, mezitím jezdí po turnajích. A občas si jdeme ještě zabruslit na Košutku,“ vypočítává její otec Richard Pašek.

Díky tomu si mezi kluky věří. „Mám výhodu, že líp bruslím, třeba pozadu,“ říká hrdě Štěpánka. V celém kraji zatím rychlobruslařský oddíl není, proto se vybírají závodníci mezi hokejisty. „Děti jezdí v kanadách, závody se jezdí podobně jako short track s pěti, šesti jezdci najednou,“ vysvětluje Šolar. Po triumfu Sáblíkové se ale možná poměry změní. Když se Štěpánka rozhodne pro rychlobruslení, je dobré vědět, že Plzeňsko má schovaný tajný trumf. V Chotíkově.