S lampionem vstříc huse a vínu

Svatomartinská tradice přinesla zábavu pro děti i dospělé. Slavnosti se konaly po celém Plzeňském kraji.

Svatomartinská tradice možná před lety upadla v zapomnění, o to výrazněji se však nyní vrátila mezi lidi. Ledovým povětřím se vznášela vůně pečené husy, knedlíků a zelí a ve sklenkách se perlilo mladé víno z letošní sklizně. Na mnoha místech se konaly akce, jimž vévodil ztepilý mladík na bílém oři. Nejinak tomu bylo o víkendu.

Příjezd svatého Martina v sobotu očekávali například v klášteře v Kladrubech nebo na zámku ve Zbirohu. Kladrubská Martinská slavnost se konala na místním fotbalovém hřišti.

Kdo se tam chystal, musel se vybavit teplým oblečením, buřtíkem na opékání a hlavně lucerničkou či lampionem. Jejich světlo totiž doprovodilo účastníky akce po stopách svatého Martina až do starobylého kláštera. Tam už byla připravena ohniště. Návštěvníci se dočkali i svatomartinské husy a vína. Na zámku ve Zbirohu se v sobotu konalo tradiční svatomartinské posvícení. Milovníci vína ochutnali nejlepší vína z Moravy i Čech.

K nim kromě husy zakousli třeba vynikající koláče a další lahůdky. Kromě zážitků pro chuťové buňky ovšem připravil zámek i bohatou potravu duše.

Návštěvníci se mohli vydat na komentované prohlídky zámku, nechat se pohltit středověkou zábavou nebo zavítat na lidový jarmark, kde svůj um předváděli řemeslníci. Vyvrcholením akce byl příjezd svatého Martina na bílém koni a velkolepá ohnivá show.

K oslavám svátku svatého Martina patří nejrůznější akce, v nichž hrají prim lampiony, lucerničky a jiná světýlka. Zámecký park ve Volšovech u Sušice proto v pátek rozzářily lampiony těch, kdo dorazili na Svatomartinskou procházku se světýlky.

Svatomartinská světýlka zářila i na zámku v Hořovicích. Zde rodinný program doplnily speciální dětské prohlídky. Na nich reprezentačními prostorami zámku provedla návštěvníky zakletá hraběnka.

Obyvatelé a návštěvníci Plzně se mohli vypravit na tradiční Svatomartinské trhy na náměstí. Ti duchovněji založení se připojili k nedělní svatomartinské pouti, kterou pořádal kostel sv. Martina a Prokopa v Lobzích.